Spindelmannen har hamnat i en rättsstrid. Arkivbild: Sakchai Lalit/AP/TT.

Marvel stämmer flera tidigare serietecknare – strid om rätt till superhjältar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Marvel Comics, som nu ägs av Disney, lämnade på fredagen in stämningsansökningar för att ogiltigförklara krav från arvtagare till flera av företagets tidigare författare och illustratörer, skriver Los Angeles Times.

Bråket mellan Disney och arvtagarna och förvaltarna till de tidigare serietidningsmedarbetarna började när den kände immaterialrättsadvokaten Marc Toberoff lämnade in stämningsansökningar för sina fem klienter.

Medarbetarna jobbade för Marvel under 1950-talet fram till 1970-talet. En är fortfarande vid liv och driver sin talan – 89-årige Lawrence D Lieber, som är bror till Marvel-skaparen Stan Lee.

De andra fyra klienterna är rättighetsinnehavarna efter illustratörerna Steve Ditko och Don Heck, liksom arvtagarna till författarna Don Rico och Gene Colan, uppger The New York Times.

Klienterna försöker att få rättigheterna till figurer och berättelser som skapades för Marvel Comics för flera årtionden sedan, däribland Iron Man, Spider-Man och Daredevil (eller Järnmannen, Spindelmannen och Våghalsen som de även kan kallas på svenska).

Marvel uppger i rättsdokumenten, som lämnades in hos federala domstolar i New York och i Kalifornien, att eftersom Lieber och de andra bara hyrdes in som arbetskraft äger de inte rättigheterna till figurerna de jobbade med.

Toberoff håller som väntat inte med. Han anser att tecknarna och författarna, som för småslantar på frilansbasis var med och skapade de i dag klassiska superhjältarna, borde få ta del av kakan när skapelserna numera drar in mångmiljardbelopp.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL