Spindelmannen har hamnat i en rättsstrid. Arkivbild: Sakchai Lalit/AP/TT.

Marvel stämmer flera tidigare serietecknare – strid om rätt till superhjältar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Marvel Comics, som nu ägs av Disney, lämnade på fredagen in stämningsansökningar för att ogiltigförklara krav från arvtagare till flera av företagets tidigare författare och illustratörer, skriver Los Angeles Times.

Bråket mellan Disney och arvtagarna och förvaltarna till de tidigare serietidningsmedarbetarna började när den kände immaterialrättsadvokaten Marc Toberoff lämnade in stämningsansökningar för sina fem klienter.

Medarbetarna jobbade för Marvel under 1950-talet fram till 1970-talet. En är fortfarande vid liv och driver sin talan – 89-årige Lawrence D Lieber, som är bror till Marvel-skaparen Stan Lee.

De andra fyra klienterna är rättighetsinnehavarna efter illustratörerna Steve Ditko och Don Heck, liksom arvtagarna till författarna Don Rico och Gene Colan, uppger The New York Times.

Klienterna försöker att få rättigheterna till figurer och berättelser som skapades för Marvel Comics för flera årtionden sedan, däribland Iron Man, Spider-Man och Daredevil (eller Järnmannen, Spindelmannen och Våghalsen som de även kan kallas på svenska).

Marvel uppger i rättsdokumenten, som lämnades in hos federala domstolar i New York och i Kalifornien, att eftersom Lieber och de andra bara hyrdes in som arbetskraft äger de inte rättigheterna till figurerna de jobbade med.

Toberoff håller som väntat inte med. Han anser att tecknarna och författarna, som för småslantar på frilansbasis var med och skapade de i dag klassiska superhjältarna, borde få ta del av kakan när skapelserna numera drar in mångmiljardbelopp.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »