Marvel stämmer flera tidigare serietecknare – strid om rätt till superhjältar

Spindelmannen har hamnat i en rättsstrid. Arkivbild: Sakchai Lalit/AP/TT.

Marvel Comics, som nu ägs av Disney, lämnade på fredagen in stämningsansökningar för att ogiltigförklara krav från arvtagare till flera av företagets tidigare författare och illustratörer, skriver Los Angeles Times.

Bråket mellan Disney och arvtagarna och förvaltarna till de tidigare serietidningsmedarbetarna började när den kände immaterialrättsadvokaten Marc Toberoff lämnade in stämningsansökningar för sina fem klienter.

Medarbetarna jobbade för Marvel under 1950-talet fram till 1970-talet. En är fortfarande vid liv och driver sin talan – 89-årige Lawrence D Lieber, som är bror till Marvel-skaparen Stan Lee.

De andra fyra klienterna är rättighetsinnehavarna efter illustratörerna Steve Ditko och Don Heck, liksom arvtagarna till författarna Don Rico och Gene Colan, uppger The New York Times.

Klienterna försöker att få rättigheterna till figurer och berättelser som skapades för Marvel Comics för flera årtionden sedan, däribland Iron Man, Spider-Man och Daredevil (eller Järnmannen, Spindelmannen och Våghalsen som de även kan kallas på svenska).

Marvel uppger i rättsdokumenten, som lämnades in hos federala domstolar i New York och i Kalifornien, att eftersom Lieber och de andra bara hyrdes in som arbetskraft äger de inte rättigheterna till figurerna de jobbade med.

Toberoff håller som väntat inte med. Han anser att tecknarna och författarna, som för småslantar på frilansbasis var med och skapade de i dag klassiska superhjältarna, borde få ta del av kakan när skapelserna numera drar in mångmiljardbelopp.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL