Thomas Alm, Per Bergström (Rámus förlag), konstnären Sara Mannheimer
Årets Poesiförlag 2021: Förläggarna Thomas Alm och Per Bergström på Rámus förlag, samt konstnären Sara Mannheimer som gjort priset.

Rámus får pris som Årets poesiförlag 2021 av Örnen och Kråkan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Örnen och Kråkans nyinstiftade pris till årets poesiförlag har tilldelats förlaget Rámus. Priset delades ut på fredagskvällen under Poesimässan.

Poesisajten Örnen och Kråkan publicerar en ny poesirecension varje onsdag morgon, utom en onsdag i månaden då man istället presenterar och publicerar en ca sextio minuter lång poesipod där aktuell poesi framförs och diskuteras.


ANNONS


För en månad sedan meddelade Örnen och Kråkan att de instiftat ett nytt pris för att årligen uppmärksamma ett förlag som satsar på poesi. Igår var det dags för den allra första pristagaren: förlaget Rámus.

Juryns motivering lyder:

Översättningarna är avgörande för den svenska poesins förnyelse och välstånd. I en föränderlig förlagsbransch där poesiöversättningarna flyttar från resursstarka förlag till resurssvaga, sätter Rámus nivån för andra såväl större som mindre utgivare. Väl redigerade och formgivna böcker i omsorgsfulla översättningar är förlagets signum. Poeterna som Rámus ger ut är måhända ofta säkra kort, i så mening att de är väl etablerade och tidigare översatta till andra språk, men listan rymmer å andra sidan poesi som alltid håller hög och jämn kvalitet. De senaste årens satsning på engelskspråkiga poeter har gjort avgörande intryck också på den poesi som skrivs på svenska, samtidigt som även andra ursprungsspråk fortsatt ges plats i utgivningen. Genom aktiv förmedling, inte minst i samarbete med bibliotek, mässor, festivaler och andra litteraturevents, sprider förlaget sitt kunnande och sin vidsyn till alla hörn av poesisverige.

Juryn har detta år bestått av Örnen och Kråkans redaktörer, Edith Söderström och Magnus William-Olsson, bibliotekarien och poesibazarens föreståndare Alice Thorburn, samt poeten och tidigare poesiförläggaren Magnus Jacobsson.

Priset delades ut på Tranströmerbiblioteket igår, fredag den 10 september under Poesimässans högtidliga öppnande. Förlagets båda förläggare Per Bergström och Thomas Alm tog emot priset.

Om priset: Författaren och glaskonstnären Sara Mannheimer har formgivit och tillverkat en vandringspokal, avsedd att fyllas med mörk rom som förlaget förväntas traktera besökande poeter, översättare och andra poesiarbetare med under det år de hyser pokalen. Därtill ett diplom att för evigt hänga på väggen.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL