Kettil Kasand.,Anti editörs förläggare, tar emot priset vid Poesimässans öppnande. Foto: Henrik Sahl.

Anti editör får Örnen och Kråkans pris till Årets poesiförlag 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det blev det lilla förlaget Anti editör som fick ta emot utmärkelsen Årets poesiförlag 2022 av Örnen och Kråkan.

Årets pris delades ut vid det högtidliga öppnandet av Poesimässan på
Tranströmerbiblioteket i Stockholm på kvällen den 16 september.


ANNONS


Juryns motivering: Anti editör är mer än en bokutgivare. Genom sin koppling till Anti antikvariat och dess livaktiga programscen erbjuder förlaget också
poeten ett sammanhang och en distribution. Modellen är vanlig i
många andra länder, men sällsynt i Sverige. Närheten till poeterna och
översättarna tillåter också förlaget att uppmuntra samarbeten,
nytänkande och lekfullhet. Formmässigt är förlagets utgåvor alltid väl
redigerade, har smakfull och identifierbar form och är inte sällan
hantverksmässigt gjorda. Med sina ibland handsydda, sirligt utformade
och limiterade utgåvor slår förlaget ett slag för den poetiska artefakten
och den taktila aspekten av att tillgodogöra sig dikt. Omsorgen om
poeterna, deras böcker och publik gör Anti editör ovanligt och till ett
föredöme bland svenska förlag.

Juryn består detta år av: Magnus Jacobsson (poet, kritiker och f.d. poesiförläggare), Henrik Sahl Johansson (författare och kritiker), Edith Söderström (kritiker och Örnen och Kråkans redaktör), Alice Thorburn (bibliotekarie) samt Magnus William-Olsson (poet, kritiker, Örnen och Kråkans grundare och ansvarige utgivare).

Om priset Årets poesiförlag

Förlagsbranschen genomgår en snabb och fascinerande utveckling. Nya sätt att publicera, distribuera och konceptualisera böcker lanseras. Nya förlag föds ständigt som utmanar de gamla och ärevördiga. Omsorgsfullt formgivna och redaktörstunga utgåvor står mot gör-allt-självutgivning. Och ingenstans syns utvecklingen tydligare än i utgivningen av poesi, den monetärt minst, men symboliskt mest lukrativa genren.

För att uppmärksamma, värdera och främja förläggeriets konst instiftades 2021 Örnen och Kråkans pris till årets poesiförlag. Alla utgivare av svenskspråkig poesi kan komma ifråga för priset, som åtföljs av en utförlig motivering. Det första året tillföll priset förlaget Rámus.

ANNONS

Priset består i en vandringspokal skapad av författaren och glaskonstnären Sara Mannheimer, vilken fyllts med mörk rom som förlaget förväntas traktera besökande poeter, översättare och andra poesiarbetare med under det år de hyser pokalen.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …