Österrikiska författaren och poeten Friederike Mayröcker är död

Poeten Friederike Mayröcker i sitt arbetsrum. Hon blev 96 år gammal. Arkivbild: Michael Horowitz/Ellerströms förlag.

Den österrikiska författaren och poeten Friederike Mayröcker är död. Hon var en portalfigur inom den tyskspråkiga litteraturen och nämndes år efter år i Nobelprisspekulationerna.

Friederike Mayröcker har sedan debuten givit ut ett hundratal verk. De tidigaste dikterna publicerades av avantgardetidskriften Plan 1946 och den första prosaboken, ”Larifari”, kom tio år senare.

Mellan 1968 och 1977 skrev hon 21 hörspel, varav fyra tillsammans med livskamraten Ernst Jandl, som dog 2000.

På svenska finns hon utgiven av Ellerströms förlag och samtliga titlar, däribland diktsamlingen Och jag ruskade en älskling, är översatta av Ulla Ekblad-Forsgren.

Mayröcker var verksam långt upp i åren. I en recension i Dagens Nyheter från 2020 får hennes Patos och svala (som kom på tyska 2018), där hon förvandlar dagbokstexter från sjuksängen till poesi, omdömet ”lysande”:

”Mayröckers rusande varseblivningsflöde kan inte tämjas av intellektet. Det måste förnimmas intuitivt, som jazz. Läsaren är tvungen att underkasta sig rytmen i hennes ’synkopdiktande’, lita på att den tar en till en plats man aldrig varit på och aldrig heller kommer återse. Då öppnar man sig för något underbart.”

Friederike Mayröcker skrev även ett flertal barnböcker och tilldelades ett stort antal priser och utmärkelser, bland annat Büchnerpriset 2001.

Hon blev 96 år gammal, vilket först rapporterades av GP.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL