Poeten Friederike Mayröcker i sitt arbetsrum. Hon blev 96 år gammal. Arkivbild: Michael Horowitz/Ellerströms förlag.

Österrikiska författaren och poeten Friederike Mayröcker är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den österrikiska författaren och poeten Friederike Mayröcker är död. Hon var en portalfigur inom den tyskspråkiga litteraturen och nämndes år efter år i Nobelprisspekulationerna.

Friederike Mayröcker har sedan debuten givit ut ett hundratal verk. De tidigaste dikterna publicerades av avantgardetidskriften Plan 1946 och den första prosaboken, ”Larifari”, kom tio år senare.

Mellan 1968 och 1977 skrev hon 21 hörspel, varav fyra tillsammans med livskamraten Ernst Jandl, som dog 2000.

På svenska finns hon utgiven av Ellerströms förlag och samtliga titlar, däribland diktsamlingen Och jag ruskade en älskling, är översatta av Ulla Ekblad-Forsgren.

Mayröcker var verksam långt upp i åren. I en recension i Dagens Nyheter från 2020 får hennes Patos och svala (som kom på tyska 2018), där hon förvandlar dagbokstexter från sjuksängen till poesi, omdömet ”lysande”:

”Mayröckers rusande varseblivningsflöde kan inte tämjas av intellektet. Det måste förnimmas intuitivt, som jazz. Läsaren är tvungen att underkasta sig rytmen i hennes ’synkopdiktande’, lita på att den tar en till en plats man aldrig varit på och aldrig heller kommer återse. Då öppnar man sig för något underbart.”

Friederike Mayröcker skrev även ett flertal barnböcker och tilldelades ett stort antal priser och utmärkelser, bland annat Büchnerpriset 2001.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Hon blev 96 år gammal, vilket först rapporterades av GP.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.