Boken Dagspöket på sjukhus vinner Förskolebarnens litteraturpris 2021

Årets vinnare av Förskolebarnens litteraturpris, och därmed förskolebarnens favoritbok, är Dagspöket på sjukhus av Jujja Wieslander och Jens Ahlbom (Rabén och Sjögren). Boken gavs ursprungligen ut 2011 på Natur & Kultur och är en av fem bilderböcker om Dagspöket. Den första kom ut 1994 efter att ha gått som serie i barnradion. Den förskola som skickade in bäst motivering enligt juryn är Klippans förskola, avdelning Smaragden, i Jönköping som vinner 10 000 kr. Även författaren och illustratören belönas med 10 000 kr att dela på.
Juryn skriver i sin motivering: ”Att det läspande Dagspöket fortsätter att locka till läsning, skratt, tankar och samtal stod klart när juryn läst de många fina motiveringarna från olika förskolegrupper till varför just Dagspöket på sjukhus skulle vinna årets omröstning: boken är kul, tokig och spännande men också lite sorglig. Avdelningen Smaragden på Klippans förskola i Jönköping fångar kort och koncist kombinationen av knasighet och allvar, och fördjupar utifrån barnens empatiska perspektiv bokens kärna, att inte bli sedd.”
Förskolebarnens litteraturpris delas ut av ILT Inläsningstjänst.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.