ANNONS

Förskolebarnen får ett eget litteraturpris

Bilderböcker som tävlar om att vinna Förskolebarnens litteraturpris, med maskotarna Poly och Glutt från bilderboksappen Polyglutt. Foto: ILT Inläsningstjänst

ILT Inläsningstjänst instiftar ett årligt pris för att uppmärksamma läsning i förskolan. Förskolebarnens litteraturpris utses genom att förskolor röstar på sin favorit bland 30 utvalda bilderböcker.

2018 instiftas ett nytt bilderbokspris, Förskolebarnens litteraturpris, som kommer att delas ut första gången under våren 2019. Det är ILT Inläsningstjänst som tillsammans med samarbetspartnerna Alfabeta, Alvina, Berghs, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends står bakom priset.

Priset utgörs av två delar. Dels utses en vinnare genom att förskolor röstar på 30 utvalda bilderböcker. Via ILT Inläsningstjänst sajt, där även röstningen sker, kan förskolor ladda hem material som underlättar och inspirerar till hur de kan arbeta med böckerna. Urvalet är framtaget av Anna Hällgren, barnbibliotekarie och läsinspiratör, Louise Mehdipoor, bitr förskolechef och Camilla Bengtsson, utbildad förskollärare och produktägare för Polyglutt på ILT ILT Inläsningstjänst.

– Vi har valt ut 30 bilderböcker som vi tror kan stimulera läsningen ute i förskolorna. Urvalet i sig är mångfacetterat och vi har tittat på flera parametrar som bland annat inkludering, respekt och värdegrundsfrågor, säger Anna Hällgren i urvalsgruppen under en presentation av priset på Bokmässan.

ANNONS
En del av de utvalda böckerna till Förskolebarnens litteraturpris. Foto: ILT Inläsningstjänst

Kriterierna för de nominerade böckerna har varit att de ska finnas tillgängliga dels på olika språk men också i olika format, både som ljudböcker i ILT Inläsningstjänst bilderboksapp Polyglutt och till utlåning på biblioteken, så att så många förskolor som möjligt ska kunna delta i tävlingen på sina egna villkor. Mindre viktigt har utgivningsdatum varit och bland de 30 titlarna finns både nyare och äldre verk. Vinnaren, det vill säga författare/illustratör till den bilderbok som får flest röster, presenteras i maj nästa år och belönas med sammanlagt 10 000 kronor.

Men förutom att en vinnande bilderbok ska utses, så belönar Förskolebarnens litteraturpris även en förskola. En jury kommer att välja ut en vinnande motivering bland de förskolor som har röstat på den vinnande boken. Förskolan belönas med ett fysiskt bokpaket med många av de utvalda 30 böckerna samt 10 000 kronor. I juryn sitter Johan Anderblad, Sveriges läsambassadör, Agneta Edwards, litteraturpedagog, Alexandra Blomberg från ILT Inläsningstjänst och representanter från Alfabeta, Bonnier Carlsen och Natur & Kultur.

De 30 nominerade böckerna till Förskolebarnens litteraturpris

Alla får åka med – Anna Clara Tidholm
Apan och jag – Eva Lindström
Buffa hjälper till – George Johansson/Jens Ahlbom
Bäbis dansar – Ann Forslind
Drakeld – Åsa Mendel-Hartvig/Ane Gustavsson
Du ska få gröt och en lillasyster – Solja Krapu-Kallio/Anna Bengtsson
Emblas universum – Majken Pollack/Sara Lundberg
Ester Arg och Daisy Galej – Anna Platt/Maria Källström
God natt, Ers Majestät – Villemo Linngård Oksanen/Åshild Kanstad Johnsen
Gummi-Lisa hittar hem – Anna Bengtsson
Gå och bada, Mister Räf! – Stefan Casta/Staffan Gnosspelius
Hamstern är borta! – Andreas Palmaer/Ingela P. Arrhenius
Hugo. Elak, blodtörstig och JÄTTEFARLIG? – Mia Nilsson
Koko och Bosse hinner inte! – Lisen Adbåge
Kom in om du vågar! – Helena Davidsson Neppelberg
Lisa och monsterhuset – Emelie Östergren
Lycke och Lage – Ibland är det bra att vara liten – Lena Arro/Sara Gimbergsson
Mehmet och Lilla Luna – Gunna Grähs
Minifakta om hajar – Peter Bejder
Ninna och sjukhusfåglarna – Matilda Ruta
Otis bråkar – Åsa Mendel-Hartvig/Ane Gustavsson
Oväder – Tuvalisa Rangström/Clara Dackenberg
Pella och pinnarna – Teresa Glad
Prick och Fläck på pricknick – Lotta Geffenblad
Snurran hjälper polisen – Eva Bergström/Annika Samuelsson
Så gör prinsessor – Per Gustavsson
Tio gorillor – Lidia Blomgren
Vem ser Dim? – Maria Nilsson Thore
Vem är arg? – Stina Wirsén
Viktors nya tröja – Camilla Gunnarsson/Kelly Sallinen

Flerspråkighet i förskolan

Alexandra Blomberg på ILT Inläsningstjänst.

Förskolebarnens litteraturpris är sammankopplat med ILT Inläsningstjänsts pedagogiska bilderbokstjänst Polyglutt (vars namn kommer från ordet ”polyglott”, vilket betyder flerspråkig/mångspråkig). Syftet med tjänsten är att underlätta för förskolor att jobba med läsning och flerspråkighet i förskolan.

ANNONS

– För att vi ska få goda läsare vill vi få till de här verktygen från början. Om man växer upp med att ljudböcker används i förskola och skola blir det inget konstigt att man själv lyssnar på sina läromedel i skolan som ljudböcker via en app. På det viset kan alla ta del av undervisningen och det blir inte exkluderande, säger Alexandra Blomberg, marknadschef för ILT Inläsningstjänst.

I Polyglutt finns omkring 300 svenska bilderböcker inlästa på olika språk och innan årets slut kommer det att finnas 30 språk samt TAKK och teckenspråk i tjänsten, men målet är högre än så. Appen är framtagen för att användas på surfplattor och man kan växla mellan olika språk i en och samma bok i en meny högst upp på skärmen, vilket underlättar i flerspråkiga barngrupper.

Några av de 30 utvalda böckerna till Förskolebarnens litteraturpris i appen Polyglutt. Foto: ILT Inläsningstjänst

Litteraturpedagogen Agneta Edwards ansvarar för att välja ut bilderböcker som ska inkluderas i tjänsten, och hon har även tagit fram en pedagogisk handledning där förskolor kan hämta tips på hur de kan arbeta med bilderböcker i verksamheten. Fler titlar tillkommer hela tiden och det nyaste tillskottet är 10 böcker om Alfons Åberg.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Polyglutt lanserades i Sverige för ett år sedan och i dagsläget har 45 svenska kommuner avtal med tjänsten vilket innebär att cirka 50 000 förskolebarn får ta del av de inlästa bilderböckerna. För bara ett par veckor sedan lanserades tjänsten i Finland och även där har responsen varit positiv.

Antal böcker som finns inlästa på olika språk i Polyglutt

Svenska 266 (alla böcker)
Albanska 29
Arabiska 59
Bosniska 28
Engelska 68
Finska 29
Kurdiska 26
Nordsamiska 28
Persiska 50
Polska 56
Ryska 54
Somaliska 44
Spanska 58
Thailändska 30
Tigrinja 59
Turkiska 33

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL