Fler viktiga initiativ för Ukraina från Polyglutt, Natur & Kultur, Volante och Streetlib

Ett sätt att hjälpa ukrainare på flykt är att fritt låta dem ta del av böcker på sitt eget språk. Foto: Istock

Initiativen för att stötta Ukraina blir allt fler. Förlag, boktjänster och distributörer engagerar sig genom att skänka pengar eller tillgängliggöra litteratur och läromedel för ukrainare på flykt.

ILT Inläsningstjänst öppnar sina flerspråkiga digitala boktjänster för alla ukrainska familjer som anländer till Sverige. Polyglutt och Polylino skola blir tillgängliga för ukrainska flyktingar att använda gratis. Tjänsten kommer att öppnas upp på samma sätt även i Finland, Norge, Tyskland, Storbritannien, USA och Kanada. Dessutom kommer ILT Inläsningstjänst bland annat att översätta fler böcker till ukrainska och ta fram läromedelsguider på ukrainska.


ANNONS


– På ILT Inläsningstjänst främjar vi inkludering och vill säkerställa att vi ger alla lika tillgång till utbildning. Under dessa aldrig tidigare skådade tider är detta vårt sätt att erbjuda hjälp och stöd till de familjer som har det svårt, säger Jakob Skogholm, VD, i ett pressmeddelande.

Ett initiativ utanför Sverige som kanske kan inspirera svenska aktörer är att den digitala distributionsplattformen Streetlib (som grundades i Italien men verkar globalt) under minst fem år framåt kommer att erbjuda gratis distribution av eböcker för ukrainska förlag och egenutgivare. Detta för att ukrainska flyktingar ska kunna få tillgång till böcker på sitt modersmål var de än befinner sig.

– Det är det absolut minsta vi kan göra. Även om det här är ett litet initiativ tror vi det är viktigt att göra vad vi kan för att hjälpa ukrainska barn att fortsätta sin utbildning och hjälpa ukrainska läsare att hålla kontakten med sitt språk och sin kultur. Vi uppmanar andra att göra detsamma och vi är öppna för samarbeten, säger Carlo Carrenho, Head of International Business Development på Streetlib, i ett pressmeddelande.

För att underlätta undervisningen för ukrainska barn på flykt tillgängliggör Natur & Kultur tillsammans med det ukrainska förlaget Ranok Publishing House ett urval av ukrainska läromedel i olika ämnen. Läromedlen finns tillgängliga för alla lärare och elever som har behov av att upprätthålla undervisningen och kan användas fritt via Natur & Kulturs hemsida.

– Att producera läromedel är en del av vår kärnverksamhet, och att tillgängliggöra ett urval ukrainska läromedel som följer ukrainsk läroplan är vårt sätt att bidra till att hjälpa ukrainska barn, ungdomar och lärare att upprätthålla den viktiga undervisningen trots oroliga omständigheter. Det ligger dessutom helt i linje med Natur & Kulturs mål att bilda, utbilda och verka för demokrati, säger Katarina Blomkvist, förlagschef på Natur & Kultur Läromedel och Akademi, i ett pressmeddelande.

Förlag som samlar in pengar till förmån för Ukraina har vi skrivit om tidigare. Även Volante har en pågående kampanj. Tillsammans med författaren Emma Frans skänker de intäkten av pocketboken Larmrapporten från förlagets egen webbshop och Gamla stans bokhandel under mars månad till UNHCR:s Ukraina-kampanj. 


ANNONS


– Boken behövs alltid, men mer än någonsin nu eftersom den lär ut källkritik. Hittills har det inneburit en intäkt motsvarande ca 40 nödpaket, säger Matilda Berg på Volante.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.