Förskolebarnens litteraturpris 2022 till Stephanie Blakes bok Bajskorv

Bilderboken Bajskorv av Stephanie Blake är favorit bland svenska förskolebarn. Foto: Pressbild/ILT Inläsningstjänst

Årets vinnare i Förskolebarnens litteraturpris 2022 är en bok som fick många barn att vika sig av skratt, nämligen Bajskorv som gavs ut 2008 på Berghs förlag.

För fjärde året i rad delar ILT Inläsningstjänst ut priset, vars syfte är att lyfta vikten av litteratur i tidig ålder och uppmärksamma läsning i förskolan.

Vinnarboken Bajskorv röstades fram av barn från 110 förskolor. Den populära serien om kaninen Simon gestaltar med skruvad humor de yngsta barnens vardag. Att vinnarboken får läsarna att skratta hejdlöst gestaltas livfullt i de olika förskolegruppernas motiveringar till varför de röstat på just Bajskorv som favorit. Författaren belönas, liksom den förskola som motiverat sitt val med lite extra finess.

I år fastnade juryn för motiveringen från förskolan Skogsgården, avdelning Bäcken i Lönsboda, Osby kommun. Förskolan vinner 10 000 kronor och ett bokpaket med årets nominerade titlar.

”Vaaa, vann vi?”, ”Då kan vi köpa en pool”, ”Vi kan kanske köpa en fiol”, ”Köpa choklad”, säger barnen på Solgårdens förskola efter vinsten.

Juryns motivering lyder: ”Barnen på avdelning Bäcken har inte bara skrattat utan reflekterar också över hur det skulle kännas att vara i Simons situation, att bara kunna säga ett enda ord, ”någon skulle behöva lära honom att prata”. I sin analys av bokens handling lyfter barnen även det paradoxala i att det trots allt var just det som räddade kaninen efter att ha blivit uppäten av vargen.”

Tävlingen började i höstas med 21 böcker utvalda utifrån olika kriterier så som genre, läsålder, ämnesbredd och uttryck. De fem böcker med flest röster gick vidare till en andra röstningsomgång som sedan resulterade i en vinnande bok.

– Förskolebarnens litteraturpris är en fantastisk möjlighet att få en inblick i hur förskolorna arbetar med litteratur. Det görs så många bra saker, priset gör att deras arbete lyfts och synliggörs, säger Johan Anderblad, programledare, föreläsare och jurymedlem, i ett pressmeddelande.

Den vinnande motiveringen från barnen på Bäcken, Förskolan Skogsgården löd: ”Det var roligt när han sa bajskorv. Men det är synd om honom för han kunde bara säga bajskorv till sina föräldrar. Han kanske inte är så gammal, ett eller två år, eftersom han bara kan säga bajskorv. Han har nog inte lärt sig att prata, så någon skulle behöva lära honom att prata. Men det var bra att han bara kunde säga bajskorv, för då kunde doktorn avslöja vargen när han hade ätit upp den lilla kaninen. För vargen började också säga bajskorv och det brukar de inte säga. Så då blev han avslöjad vad han hade gjort och doktorn kunde rädda sitt barn. Det var otäckt när vargen åt upp den lilla kaninen.” 

– Vi är oerhört glada och stolta över böckerna om den egensinniga och påhittiga kaninen Simon. Bajskorv som är den första boken i serien är närmast en modern klassiker vid det här laget, och det roliga och överrumplande slutet får oss alltid att skratta, kommenterar Berghs Förlag i pressmeddelandet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Bajskorv

Bajskorv

  • Förlag: Berghs
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2008-03-07
  • ISBN: 9789150216929
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL