ANNONS

Koncept för att klimatkompensera papper lanseras i Norden – Carbon Balanced Paper

Genom Carbon Balanced Paper kan tryckerier och förlag klimatkompensera för utsläpp kopplade till papper. Foto: Istock

Genom det grafiska nätverket Grafkom lanseras konceptet Carbon Balanced Paper i Norden för att erbjuda olika aktörer ett sätt att CO2-kompensera för pappersprodukter.

Många har efterfrågat bättre initiativ från bokbranschen i klimatkrisen. Nu kan pappersleverantörer, tryckerier och trycksaksköpare klimatkompensera för sina produkter genom konceptet Carbon Balanced Paper.

Carbon Balanced Paper har funnits i många år i Storbritannien och lanseras nu i Nordamerika och Norden. Det är ett sätt att kompensera för CO2-utsläpp kopplade till pappersbaserade produkter och är specialanpassat för alla som sysslar med produktion av pappersprodukter, inklusive pappersbaserade förpackningar.

– Miljö och klimat blir allt viktigare i samhället. Ska man vara med och kämpa om framtidens kunder så måste man ta dessa frågor på allvar. Med Carbon Balanced Paper ger vi samtliga aktörer i värdekedjan möjlighet att CO2-kompensera för sina trycksaker, säger Magnus Thorkildsen, partner i det grafiska nätverket Grafkom, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Enligt Magnus Thorkildsen är modellen enkel att använda för alla aktörer i värdekedjan, stora som små, eftersom vikten är allt man behöver ange för att kompensera för en trycksak.

Utöver att kompensera för pappret kan man också kompensera för företagets totala utsläpp genom Carbon Balanced Company.

Själva kompenseringen levereras av World Land Trust och bygger på att man köper upp och säkrar regnskog i Vietnam. Genom att köpa upp hotad regnskog säkerställer man att kol som träden lagrar stannar i skogen och inte släpps ut i atmosfären. 

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

– Grafkom har länge varit på jakt efter ett miljöprojekt inom det här fältet. Samarbetet med World Land Trust känns väldigt bra, särskilt eftersom det är en stabil aktör med mycket erfarenhet och stöttning från tungviktare som Sir David Attenborough. Ökat miljöfokus är avgörande för den grafiska branschen och nu finns det ett enkelt verktyg som alla kan använda, säger Thorkildsen.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL