Koncept för att klimatkompensera papper lanseras i Norden – Carbon Balanced Paper

Genom Carbon Balanced Paper kan tryckerier och förlag klimatkompensera för utsläpp kopplade till papper. Foto: Istock

Genom det grafiska nätverket Grafkom lanseras konceptet Carbon Balanced Paper i Norden för att erbjuda olika aktörer ett sätt att CO2-kompensera för pappersprodukter.

Många har efterfrågat bättre initiativ från bokbranschen i klimatkrisen. Nu kan pappersleverantörer, tryckerier och trycksaksköpare klimatkompensera för sina produkter genom konceptet Carbon Balanced Paper.

Carbon Balanced Paper har funnits i många år i Storbritannien och lanseras nu i Nordamerika och Norden. Det är ett sätt att kompensera för CO2-utsläpp kopplade till pappersbaserade produkter och är specialanpassat för alla som sysslar med produktion av pappersprodukter, inklusive pappersbaserade förpackningar.

– Miljö och klimat blir allt viktigare i samhället. Ska man vara med och kämpa om framtidens kunder så måste man ta dessa frågor på allvar. Med Carbon Balanced Paper ger vi samtliga aktörer i värdekedjan möjlighet att CO2-kompensera för sina trycksaker, säger Magnus Thorkildsen, partner i det grafiska nätverket Grafkom, i ett pressmeddelande.

Enligt Magnus Thorkildsen är modellen enkel att använda för alla aktörer i värdekedjan, stora som små, eftersom vikten är allt man behöver ange för att kompensera för en trycksak.

Utöver att kompensera för pappret kan man också kompensera för företagets totala utsläpp genom Carbon Balanced Company.

Själva kompenseringen levereras av World Land Trust och bygger på att man köper upp och säkrar regnskog i Vietnam. Genom att köpa upp hotad regnskog säkerställer man att kol som träden lagrar stannar i skogen och inte släpps ut i atmosfären. 

– Grafkom har länge varit på jakt efter ett miljöprojekt inom det här fältet. Samarbetet med World Land Trust känns väldigt bra, särskilt eftersom det är en stabil aktör med mycket erfarenhet och stöttning från tungviktare som Sir David Attenborough. Ökat miljöfokus är avgörande för den grafiska branschen och nu finns det ett enkelt verktyg som alla kan använda, säger Thorkildsen.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,