ANNONS

Skrivcafé är en ny digital mötesplats för författare

Daniel Persson och Rebecka Sandqvist har startat plattformen Skrivcafé. Foto: Privat

Rebecka Sandqvist och Daniel Persson startar en ny plattform för alla som älskar att skriva. Skrivcafé ska erbjuda både föreläsningar, skrivövningar och ett forum.

I mars 2021 är det premiär för Skrivcafé, en digital mötesplats för alla som gillar att skriva och som vill utveckla sitt skrivande. 

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

– När jag bodde i Umeå fanns ett fysiskt Skrivcafé dit både nybörjare och etablerade författare kom, det hölls av Mina Widding som nu kommer hålla vårt första pass. Vi fick en lektion inom ett särskilt ämne, övningar och sedan sätta oss ner och skriva. Man kom alltid ifrån passen med nytt material till sin bok, inspiration och skrivglöd. När jag flyttade till Uppsala sökte jag liknande forum för jag behövde denna skrivrutin i mitt liv och hörde att många sökte detsamma. Därför startade vi skrivcafé med samma koncept fast online, berättar Rebecka Sandqvist.

ANNONS

Varannan onsdag med start den 3 mars 2021 håller Skrivcafé lärarledda pass online (via Zoom) för 79 kronor per pass, och varannan vecka icke lärarledda pass för 29 kronor per månad. Passen är ungefär tre timmar långa. Alla är välkomna oavsett erfarenhet, både vana skribenter, publicerade författare och dem som aldrig skrivit i sitt liv.

– Varje författare eller skrivpedagog lägger upp passet lite som det passar deras ämne, säger Rebecka. Passen inleds med en föreläsning om ämnet som sedan följs av olika övningar med dedikerad skrivtid, man kan skriva på befintliga projekt eller helt nya. Efter övningarna blir man indelad i breakout rooms med små grupper där man valfritt får läsa upp sin text och ge feedback. Får man flow kan man givetvis fortsätta skriva. Alla ska anpassa kvällarna efter vad som passar deras skrivande bäst.

Hur har intresset varit bland författare att medverka?
– Intresset har varit enormt och Skrivcafé har fått fantastisk feedback från författare, skrivpedagoger, skribenter och förlag. Det är tydligt att det är många som saknat detta. Efter två veckor var nästan hela första året fullbokat och en bit in på 2022 med namn som Monika Fagerholm, Kristina Sigunsdotter och en av våra mest älskade kriminalförfattare som vinteröverraskning. Det finns en plats kvar 2021 och det är vår sommaröverraskning, vi har diskussion med några från författareliten men har inte bokat någon ännu.  

Var planen hela tiden att göra Skrivcafé till ett digitalt koncept? Vilka fördelar och nackdelar ser ni med det jämfört med fysiska träffar?
– Idén till Skrivcafe.se kom från avsaknaden av det fysiska caféet, men världsläget gjorde att vi uppmärksammade att det här konceptet borde finnas även digitalt. Inte bara nu utan även senare. Vi vill att alla ska kunna vara med oavsett var man bor eller om man av annan anledning har svårt att ta sig till en fysisk träff, och dagens teknik har minskat tröskeln för denna typ av möten online. Bäst är om det finns båda möjligheterna, säger Rebecka. 

ANNONS

– På sikt när covid-19 släpper taget så har vi planer på att välja ut caféer på olika orter där man kan sitta tillsammans under dessa träffar, både författarkvällarna och skrivstugan. Idag finns det självklara forum för de flesta branscher, VVS-folk och hobbysnickare kan prata husgrunder, medan vi skribenter hoppar runt i olika Facebookgrupper. Därför startade vi också ett medlemsforum där man kan diskutera allt som har med skrivande och författarskap att göra.

Du är själv en skrivande person, vad betyder det för dig att ha ett sammanhang och andra personer att prata skrivande med?
– Jag har flera bokidéer och läser mycket böcker om skrivande men har konstant skrivångest och svårt att få tummen ur medan Daniel har ett bättre skrivdriv men behöver förstå hantverket och få hjälpmedel. Vi behöver plattformen av olika anledningar, jag behöver en regelbunden skrivrutin och han inspiration. Att få umgås med likasinnade människor och prata om sitt största intresse ger så mycket energi och vi ser väldigt mycket fram emot att träffa alla, säger Rebecka.

Läs mer på Skrivcafés hemsida, Facebook och Instagram.

Program för Skrivcafé 2021

3 mars – Mina Widding – Skriva minnen
17 mars – Maria Berglund – Berättarröst och perspektiv
31 mars – Årets Augustprisvinnare Kristina Sigunsdotter – Skriva för barn
14 april – Mikael Berglund – Skriva om närhet
28 april – Louise Alvarsson – Skriva läkande
12 maj – Årets vinnare av Nordiska rådets litteraturpris och Selma Lagerlöfs pris Monika Fagerholm – Kickstarta ditt skrivande
26 maj – Jenny Edvardsson – Skriva facklitteratur
9 juni – Sommaröverraskning
23 juni – Elin Ihreborn – Skriva förlagsbrev
7 juli – Lotta Sirc – Redigering
21 juli – Sara Svensson – Skriva sexscener
4 aug – Mikaela Skantz – Skriva Romance
18 aug – Anna Karin Svanå – Skriva dialog
1 sept – Catrine Tollsäter – Skriva spännande oavsett genre
15 sept – Johan Carle – Konsten att gestalta
29 sept – Gilly Nyström – Skriva en bladvändare
13 okt – Marit Andersson – Lyckas med din research
27 okt – Helena Hansen – Skriva genusmedvetet
10 nov – Anna Sundström Lindmark – Skriva självbiografiskt
24 nov – Viveca Österman – Karaktärsutveckling
8 dec – Julöverraskning
22 dec – Julpaus

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL