Skrivcafé vill nå ut till fler skrivande personer som söker gemenskap

Rebecka Sandqvist och Daniel Persson, grundare av plattformen Skrivcafé. Foto: Privat

Inför 2022 satsar den digitala mötesplattformen Skrivcafé på workshops med bland annat Jens Lapdius, Arne Dahl och Anna Jansson, och utvecklar möjligheten för deltagare att träffas fysiskt.

Skrivcafé drivs av Rebecka Sandqvist och Daniel Persson och är en mötesplats för skrivande människor. De har varit igång sedan mars 2021 och erbjuder workshops, författarkvällar och skrivstuga.

– Det har varit ett väldigt roligt år och nu börjar vi landa lite i hela konceptet och hur vi ska fokusera vår tid 2022. Det är fler och fler som hittar till oss. Vi har precis släppt hela nya schemat för 2022 med skrivworkshops live tillsammans med författare som Anna Jansson, Jens Lapidus och Arne Dahl vilket känns fantastiskt, säger Rebecka.

Några särskilda lärdomar ni vill dela med er av?
– Vi har skapat och vridit och ändrat sedan start. Vi har lärt oss att vi har begränsat med tid och har fått fokusera på deltagarnas önskningar. Vi har tagit in mer hjälp och rekryterat både en grafiker och en ansvarig för internationella sidan, säger Rebecka och fortsätter:

– Vi har lärt oss vilka ämnen som fungerar och förstått hur många som längtat efter att träffa andra skribenter i den här typen av forum. Vi får väldigt mycket positiv feedback från våra deltagare och framförallt har många kommit igång och fått en rutin i sitt skrivande.

Under året har de arrangerat ett tjugotal evenemang med författare som föreläste om olika teman.

Hur många deltagare har ni haft på träffarna?
– Det är stora variationer beroende på ämne men som mest har vi varit 150 deltagare. Vi har plats för 1 000 deltagare och med det författarutbud vi erbjuder 2022 hoppas vi att ännu fler ska hitta till oss. 

Ny kurs och fysiska träffar

Från och med 2022 kommer Skrivcafé att erbjuda färre Författarkvällar men ha fokus på vad de beskriver som Sveriges författarelit. På programmet står en rad välkända författarnamn som Dag Öhrlund, Jenny Fagerlund och Tove Folkesson. 

Första onsdagen i månaden är det Författarkvällar och resterande onsdagar kommer de att erbjuda Skrivstugan, en mötesplats för deltagare att skriva tillsammans online. 

– Vi har lanserat en ny hemsida och skapat en helt unik skrivkurs med målet om att bli världens mest kompletta. Från bokidé till ett bokexemplar i handen, publicering i samarbete med BoD, en egen författarhemsida, en årsprenumeration på Skrivstugan, fem Författarpass, lektörshjälp med mera. Nästa år släpper vi kursen som bok i samarbete med vår huslektör Sara Svensson, berättar Rebecka.

Enligt Rebecka finns ett stort intresse för fysiska träffar och de tittar på olika möjligheter. 

Sjöbo bibliotek är först ut av biblioteken och erbjuder Författarkvällar och fika kostnadsfritt, inom ramen för Skrivcafé. Där träffas deltagarna på biblioteket, är med online men genomför diskussionerna med de andra deltagarna på plats.

– Nästa år kommer vi att starta upp studiecirklar på olika orter där man kan träffa andra skrivintresserade på både Skrivstuga och Författarkvällarna. Några medlemmar har redan tjuvstartat detta och flera söker skrivkompisar på sina orter, säger Rebecka.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.