Rebecka Sandqvist och Daniel Persson, grundare av plattformen Skrivcafé. Foto: Privat

Skrivcafé vill nå ut till fler skrivande personer som söker gemenskap

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Inför 2022 satsar den digitala mötesplattformen Skrivcafé på workshops med bland annat Jens Lapdius, Arne Dahl och Anna Jansson, och utvecklar möjligheten för deltagare att träffas fysiskt.

Skrivcafé drivs av Rebecka Sandqvist och Daniel Persson och är en mötesplats för skrivande människor. De har varit igång sedan mars 2021 och erbjuder workshops, författarkvällar och skrivstuga.


ANNONS


– Det har varit ett väldigt roligt år och nu börjar vi landa lite i hela konceptet och hur vi ska fokusera vår tid 2022. Det är fler och fler som hittar till oss. Vi har precis släppt hela nya schemat för 2022 med skrivworkshops live tillsammans med författare som Anna Jansson, Jens Lapidus och Arne Dahl vilket känns fantastiskt, säger Rebecka.

Några särskilda lärdomar ni vill dela med er av?
– Vi har skapat och vridit och ändrat sedan start. Vi har lärt oss att vi har begränsat med tid och har fått fokusera på deltagarnas önskningar. Vi har tagit in mer hjälp och rekryterat både en grafiker och en ansvarig för internationella sidan, säger Rebecka och fortsätter:

– Vi har lärt oss vilka ämnen som fungerar och förstått hur många som längtat efter att träffa andra skribenter i den här typen av forum. Vi får väldigt mycket positiv feedback från våra deltagare och framförallt har många kommit igång och fått en rutin i sitt skrivande.

Under året har de arrangerat ett tjugotal evenemang med författare som föreläste om olika teman.

ANNONS

Hur många deltagare har ni haft på träffarna?
– Det är stora variationer beroende på ämne men som mest har vi varit 150 deltagare. Vi har plats för 1 000 deltagare och med det författarutbud vi erbjuder 2022 hoppas vi att ännu fler ska hitta till oss. 

Ny kurs och fysiska träffar

Från och med 2022 kommer Skrivcafé att erbjuda färre Författarkvällar men ha fokus på vad de beskriver som Sveriges författarelit. På programmet står en rad välkända författarnamn som Dag Öhrlund, Jenny Fagerlund och Tove Folkesson. 

Första onsdagen i månaden är det Författarkvällar och resterande onsdagar kommer de att erbjuda Skrivstugan, en mötesplats för deltagare att skriva tillsammans online. 

– Vi har lanserat en ny hemsida och skapat en helt unik skrivkurs med målet om att bli världens mest kompletta. Från bokidé till ett bokexemplar i handen, publicering i samarbete med BoD, en egen författarhemsida, en årsprenumeration på Skrivstugan, fem Författarpass, lektörshjälp med mera. Nästa år släpper vi kursen som bok i samarbete med vår huslektör Sara Svensson, berättar Rebecka.

Enligt Rebecka finns ett stort intresse för fysiska träffar och de tittar på olika möjligheter. 

Sjöbo bibliotek är först ut av biblioteken och erbjuder Författarkvällar och fika kostnadsfritt, inom ramen för Skrivcafé. Där träffas deltagarna på biblioteket, är med online men genomför diskussionerna med de andra deltagarna på plats.

– Nästa år kommer vi att starta upp studiecirklar på olika orter där man kan träffa andra skrivintresserade på både Skrivstuga och Författarkvällarna. Några medlemmar har redan tjuvstartat detta och flera söker skrivkompisar på sina orter, säger Rebecka.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …