Denise Rudberg leder juryn som ska utse vinnaren i Saga Egmonts deckartävling. Foto: Kristian Pohl

Manustävling: Saga Egmont ska utse Sveriges nästa internationella deckarstjärna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Saga Egmont och Lindhardt og Ringhof arrangerar en tävling där vinnaren blir översatt till tio språk och utgiven globalt och får ett kontrakt värt 100 000 kr. Juryn leds av Denise Rudberg.

Under 2021 utlyser Saga Egmont tillsammans med Lindhardt og Ringhof en manustävling där vinnaren erhåller ett förlagskontrakt på 100 000 kronor. Den vinnande titeln ges ut i tryckt format i Danmark av Lindhardt og Ringhof, och i Sverige och i digitalt format i resten av världen av Saga Egmont.

– Den svenska deckaren är en klassiker med ett världsrykte som aldrig tycks sina. En bra deckare är alltid aktuell och vi på Saga vill helt enkelt att en internationell publik ska få ta del av en riktigt bra svensk spänningsroman. Det är på tiden att Sverige får en global deckartävling, säger Stephanie Andén, redaktionschef på Saga Sverige & Saga Finland.

Vinnaren utses av en jury ledd av stjärnförfattaren Denise Rudberg. Övrig jury, tillsammans med tävlingsvillkor, kommer att annonseras i slutet av januari. 

Den vinnande boken i deckartävlingen kommer att översättas till bland annat engelska, spanska, tyska, franska och danska.

– Med våra många internationella Saga-avdelningar och -samarbetspartners och våra globala distributionsnätverk har vi nu en helt unik möjlighet att lyfta våra författare i de flesta delar av världen. Det vill vi fira genom att lansera den nästa stora deckarstjärnan – inte bara på de stora europeiska marknaderna utan också i USA och Latinamerika, säger Lasse Horne, direktör på Saga. 

Saga är ett av Europas största digitala förlag med en utgivning på fler än 30 språk.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …