ANNONS

Rekordmånga svenskar väntas handla på Black Friday 2019 – trots mer negativ inställning

Black Friday är en av årets största handelsdagar - även för nätbokhandeln. Hur kommer det att bli i år? Illustration: iStock.

Rekordmånga svenskar uppger att de kommer handla på Black Friday och ett nytt handelsrekord väntas. Men stark miljömedvetenhet och tveksamheter kring handlarnas erbjudanden gör samtidigt många svenskar negativt inställda till readagen.

Vi har redan skrivit om hur bokhandlarna laddar för Black Friday både ehandlare och fysiska butiker. Betalföretaget DIBS har dock frågat konsumenter hur de ser på Black Friday och det är ett motsägelsefullt resultat.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

14 procent fler svenskar och totalt en klar majoritet uppger att de kommer handla på readagen, och det är främst e-handeln som driver ökningen. Samtidigt är många negativt inställda till Black Friday på grund av en stark miljömedvetenhet och att man känner sig lurad av handlarna. DIBS har beställt en undersökning av Yougov bland svenskarna inför Black Friday.

– Rekordmånga svenskar kommer att handla men motståndet mot köphysterin blir också tydligare hos såväl konsumenter som handlare men det verkar som plånboken fortfarande är viktigare än miljön. Branschen kan arbeta bättre för att bemöta detta genom exempelvis ett tydligare miljötänk, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på DIBS, i ett pressmeddelande.

Årets undersökning visar att flest svenskar hittills uppger att de kommer handla på readagen, hela 58 procent jämfört med 51 procent i fjol. 35 procent (28 procent) kommer att handla på nätet, vilket står för den största ökningen. Ungefär lika många som i fjol kommer att handla i butik liksom både i butik och på nätet.

Men många svenskar är negativa till readagen – 31 procent är negativt inställda jämfört med 28 procent positivt inställda. 41 procent är neutrala. Äldre är mest negativa och yngre mest positiva. Av dem som är negativt inställda är den främsta anledningen miljöaspekten, strax följt av att man känner sig lurad av handlarna. Konsumentverket får varje år in anmälningar på företag som fuskar genom att ange ett falskt ordinariepris. Av dem som är positivt inställda är den klart främsta anledningen att man kan göra fynd och spara pengar, följt av att man kan köpa julklapparna i god tid.

ANNONS

Allt fler svenskar gör också sina julklappsinköp på Black Friday, 56 procent jämfört med 50 procent i fjol. Fyra procent gör samtliga julklappsinköp då och 13 procent de flesta.

Så hur kommer det att gå för bokbranschen på Black Friday? Blir det nya rekord för nätbokhandlarna och hur går det ute i butikerna? Det vet vi inte. Men om man ska tro undersökningen så är det fortfarande pappersböcker som är mest populära. Böckerna ligger dock en bra bit efter kläder och skor som toppar:

Varukategorier som är mest populära att köpa på nätet under Black Friday:

  • Kläder, skor, accessoarer − 48 %
  • Elektronik − 46 %
  • Skönhets- och hälsoprodukter − 31 %
  • Heminredning − 24 %
  • Barn/leksaksartiklar − 19 %
  • Fysiska medier (t.ex. böcker, filmer etc) − 12 %
  • Mat och dryck − 9 %
  • Digitala medier (t.ex. e-böcker, film digitalt) – 9 %
  • Presentkort − 6 %

För ehandlarna har försäljningen de senaste åren spridits ut mer under veckan tack vare Black Week-erbjudanden (som både Bokus och Adlibris har).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se