ANNONS

Akademibokhandeln: Så laddar vi inför Black Friday och julhandeln 2019

Akademibokhandeln har förutom för böcker även blivit en stark destination för andra typiska julpresenter såsom spel, pussel och det kreativa segmentet. Foto: Sölve Dahlgren.

Det är inte bara nätbokhandeln som är beroende av leveranser från distributörer. Akademibokhandeln beställer under julhandeln varje dag till butikerna för att ha rätt titlar hemma i rätt mängd. En faktor är Leif GW Perssons deckartips.

I två andra artiklar har vi stämt av läget hos de två största nätbokhandlarna Adlibris och Bokus (som även sköter akademibokhandeln.se som är Akademibokhandelns egen ehandel). Men hur är det för de fysiska bokhandlarna, hur känsliga är de för störningar i distributionen under årets mest intensiva försäljningsperiod?

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Märker ni av leveransproblem hos några av distributörerna?
– Det är för tidigt att säga ännu men vi samarbetar tätt med våra leverantörer/distributörer för att allt ska fungera enligt plan, säger Johan Junehed, försäljningschef på Akademibokhandeln.

När sätter julhandeln igång på allvar för er ute i butikerna?
– Från mitten av december kan vi se att det tar rejäl fart, även om december månad som helhet är bra.

Hur är årets jul, med tanke på vilka veckodagar den infaller, gynnar det fysisk bokhandel jämfört med nätbokhandel?
– Trenden de senaste åren är att dagarna före julafton blir allt större. Vi har höga förhoppningar om julhandeln i år, inte minst då julafton infaller på en tisdag vilket gör att det går att besöka oss hela helgen och ända till julafton för alla som vill handla in i det sista. Läsupplevelsen är den perfekta julklappen och våra medarbetare använder all sin expertis för att guida kunderna till en jul fylld av läsglädje både i butik och online.

Vilken strategi använder ni inför jul för att inte riskera att ha för lite böcker av populära titlar i butik men samtidigt inte stå med osålda högar efter jul?
– Vi använder ett centralt system som genom statistiska modeller beräknar en prognostiserad efterfrågan på alla produkter i alla butiker. Till detta har vi väldigt duktiga medarbetare både i butik och centralt som kompletterar med kvalitativ data för att vi ska undvika detta i så hög utsträckning som möjligt. Dock är det omöjligt att förutse allt och det kommer säkert finnas någon titel som säljer betydligt mer än vad det går att förutse och på samma sätt åt andra hållet.  

Hur ofta gör ni nya beställningar, är det oftare under julhandeln än resten av året?
– Vi beställer fem dagar i veckan under denna period för de flesta butikerna och det är mer än vad vi gör resten av året. Detta för att säkerställa att vi har så välfyllt som möjligt i våra butiker utan några luckor i hyllorna.

Hur mycket extra personal har ni under julhandeln?
– Vi tar in extra personal både i våra butiker och på lager för att kunna möta den efterfrågan som finns. Våra medarbetare på kontoren är också ute och arbetar tillsammans med våra butikssäljare under hela december. Det är en tradition vi har sedan många år tillbaka och är väldigt stolta över, att alla kraftsamlar och hjälps åt denna roliga försäljningsperiod.

Hur stor är Black Friday för er och är det främst böcker eller andra varor som säljer den dagen? Hur tänker ni när det gäller erbjudanden då för att inte störa den ”riktiga” julhandeln?
– Vi går inte ut med information om kampanjer i förväg men vi är så klart medvetna om att det har blivit en viktig försäljningsperiod och planerar för olika aktiviteter under de kommande veckorna.

Hur gör ni med paketinslagning under julhandeln?
– Det går att få sina paket inslagna i våra butiker. Under julen har vi avsedda kassor för presentinslagning för de som önskar.

Någon annan trend för julhandeln i den fysiska bokhandeln?
– Det är glädjande att se att Akademibokhandeln förutom för böcker har blivit en stark destination för andra typiska julpresenter såsom spel, pussel och det kreativa segmentet. En annan effekt som vi lärt oss sedan tidigare år är att Leif GW Perssons deckartips dagarna före jul får stort genomslag i försäljningen, säger Johan Junehed.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se