ANNONS

Var femte svensk önskar sig en bok i julklapp

Boken är den bästa julklappen om folket själv får välja. Foto: Istock

Årets julklapp är mobillådan, men om vi själva får bestämma vill vi helst ha hårda paket. Med böcker i. Hela 19 % av svenskarna önskar sig böcker i julklapp, visar en undersökning.

Pricerunner har i samarbete med Kantar SIFO genomfört en undersökning bland 1 000 svenskar som fått svara på vad de helst vill ha i julklapp. Där ligger (tryckta) böcker högst på önskelistan, med 19 procent. Störst intresse för böcker är det i åldern 18–29 år (25 procent) och bland kvinnor (21 procent). 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Svenskar är konservativa vad gäller julklappar. Hela 19 % har en bok högst på önskelistan. Och då talar vi om en fysisk bok. Mest intressant är att det är unga människor i åldern 18-29 år som allra helst vill ha böcker. På julen verkar vi vilja ha en paus från alla digitala och sociala medier, kommenterar Nicklas Storåkers, VD Pricerunner, i ett pressmeddelande.

– Undersökningen visar också att vi vill bestämma själv. Pengar och olika former av presentkort är kanske inte de mest fantasifulla presenterna, men är alla på topp 10-listan. Många svenskar har blivit mer miljömedvetna och vill inte ta emot saker vi inte behöver, fortsätter Nicklas Storåkers.

Det som officiellt sett brukar kallas för Årets julklapp utses av HUI Research, och 2019 är det mobillådan som gäller. Det är en låda där man kan lägga undan sin mobil för situationer när man vill ha hjälp att koppla ned.

– Svenskarna reflekterar mer och mer över telefonens användningsområde, och försöker nu i allt högre grad justera sitt beteende därefter. Redan idag finns till exempel appar för att reglera sin skärmtid. Mobillådan är ett hjälpmedel under de tider på dagen man vill lägga ifrån sig mobilen för att istället läsa en bok, sova eller umgås med familjen, säger Jonas Arnberg, vd HUI Research, i ett pressmeddelande. 

ANNONS

Man vill alltså lägga undan mobilen och gärna läsa tryckta böcker. Det bådar förhoppningsvis gott för julhandeln hos våra bokhandlare?

Förra året var Årets julklapp det återvunna plagget, vilket vi skrev en artikel om ur bokbranschens perspektiv.

Detta vill svenskarna helst ha i julklapp:

 1. Böcker 19 %
 2. Kläder 17 %
 3. Pengar 16 %
 4. Presentkort till underhållning 13 %
 5. Presentkort till resor 12 %
 6. Träningskläder och löparskor 11 %
 7. Presentkort till shopping 10 %
 8. Dekoration och heminredning 8 %
 9. Köksmaskiner och kökstillbehör 8 %
 10. Makeup och parfymer 7 %
 11. Verktyg 7 %
 12. Smycken 6 %
 13. Trädgårdsutrustning 6 %
 14. Mobiltelefon 5 %
 15. Underkläder 5 %
 16. Skor 5 %
 17. Väska 4 %
 18. Dator 4 %
 19. Surfplatta 4 %
 20. Hörlurar 4 %

Källa: PriceRunner/Kantar SIFO


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Relaterade nyheter