fbpx

Årets julklapp 2018 lyfter fram mjuka paket

Mjuka vs hårda paket = tröja vs bok. Krypa upp i fönsterkarmen med en god bok blir en bra bild, men är det inte skönare i soffan egentligen? Foto: iStock

Om man ska tro HUI är det inte hårda paket som blir årets julklapp. Istället utsågs ”Det återvunna plagget” och vi kan förvänta oss många mjuka paket. Eller kan bokbranschens motsvarighet vara en begagnad bok?

Det är Handelns Utredningsinstitut (HUI) som varje år försöker förutspå framtiden, eller i alla fall julhandeln några veckor framåt, och utser Årets julklapp. Ibland träffar de rätt, ibland missar de målet fullständigt.

Motivering till Årets julklapp 2018:
Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.
Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.

För att en produkt ska kunna bli utsedd till Årets Julklapp ska ett eller flera av följande kriterier uppfyllas:

ANNONS
  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i

Nordiska museet dokumenterar sedan 2011 Årets Julklapp. HUI Research skänker varje år ett exemplar av Årets Julklapp till museets samlingar.

Så vad betyder detta för bokbranschen? Är det spiken i kistan för den fysiska bokhandeln då alla nu kommer att välja inte bara mjuka paket utan även återanvända sådana?

Eller är det kanske läge att lyfta fram hur även bokbranschen jobbar med återanvändning? Det skulle exempelvis alla antikvariat kunna göra. Istället för att ta en bok som bara lästs en gång och förvandla till pappersmassa för att kunna trycka en ny bok av den (eller mer troligt göra tidningspapper eller förpackningar) så kan man sälja den vidare. Det är ju faktiskt mer miljövänligt än det där återvunna plagget.

ANNONS

Ja, bortsett då från att varken författare eller förlag får betalt andra gången.

Men man kan ju även se på den återanvändning som sker av gamla böcker i form av backlist och återutgivningar. Eller för all del streamingtjänsterna som inte tar några träd eller andra råvaror i anspråk när man konsumerar ettor och nollor i en strid ström – omvandlade till tecken eller ljud.

Minns du förresten de tre tidigare år då bokbranschen faktiskt kunnat glädjas åt att vara Årets julklapp? Facit hittar du längre ner i listan.

För övrigt vet ju alla som jobbar i bokhandel att årets julklapp är en bok varje år. Det går alltid att hitta en bok som passar den man ska ge bort den till.

Årets Julklapp 1988-2018:

1988 Bakmaskin
1989 Videokameran
1990 Woken
1991 CD-spelaren
1992 TV-spelet
1993 En doft (parfym)
1994 Mobiltelefonen
1995 CD-skivan
1996 Internetpaketet
1997 Det elektroniska husdjuret
1998 Dataspelet
1999 Boken
2000 DVD-spelaren
2001 Verktyget
2002 Kokboken
2003 Mössan
2004 Den platta tv:n
2005 Ett pokerset
2006 Ljudboken
2007 GPS-mottagaren
2008 En upplevelse
2009 Spikmattan
2010 Surfplattan
2011 Den färdigpackade matkassen
2012 Hörlurarna
2013 Råsaftcentrifugen
2014 Aktivitetsarmbandet
2015 Robotdammsugaren
2016 VR-glasögonen
2017 Elcykeln
2018 Det återvunna plagget❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny