HUI utser stormkök till Årets julklapp 2020 – David har en kokbok: Vegohajk

Årets julklapp 2020 enligt HUI är stormköket. Vad kan då vara mer rätt än en kokbok för vegetarisk mat - på stormkök? Foto: David Kihlberg och iStockphoto.

När HUI presenterade stormköket som årets julklapp 2020 undrade hela bokbranschen: Finns det någon kokbok? David Kihlberg har gett ut Vegohajk : vegetarisk mat för stormkök och lägereld.

Nej, varken pappersboken eller ljudboken blev årets julklapp i år. Kanske för att de redan fått priset? Istället fastnade HUI för en gammal klassiker: stormköket.


ANNONS


– Coronapandemin har lett till en mycket stark trend där vi svenskar umgåtts mer utomhus, både i våra lokala grönområden och på längre vandringar. Trenden har också synts i detaljhandelns försäljning. Årets julklapp 2020 – stormköket – speglar detta, säger Jonas Arnberg, VD HUI Research, i ett pressmeddelande.

”För trettiotredje året i rad utser HUI Research Årets julklapp. I år blir klappen en brinnande låga i en mörk tid. Stormköket är en reflektion över att vi återupptäckt den svenska naturen och över att vi alltjämt behöver träffa våra nära och kära utomhus. Kanske kan stormköket också vara en påminnelse om att människan har en förmåga att tämja naturens enorma krafter – vare sig det gäller eld eller virus”, skriver HUI.

På Boktuggs redaktion undrade vi förstås om det finns några kokböcker för stormkök? Och det finns det. Förra året släpptes en bok som red på den vegetariska trenden och kanske förutspådde årets julklapp redan då?

Vegohajk : vegetarisk mat för stormkök och lägereld av David Kihlberg är utgiven på det egna förlaget som heter Vegohajk. Vi kontaktade David för en intervju efter beskedet att hans bok inofficiellt och indirekt blivit ”årets julklappskokbok”.

Grattis! Vad tänkte du när du läste att HUI utsett stormköket till Årets julklapp?
– En värdig årets julklapp! Förvisso ännu en pryl, men en pryl som kan uppmuntra till mer tid i naturen. Det finns dessutom mängder med fullt fungerande stormkök som ligger oanvända i folks förråd, så med en snabb sökning på begagnat så slipper man köpa nytt, säger David till Boktugg.

Berätta om idén bakom boken?
– Jag har varit friluftsmänniska sen jag var liten och har alltid varit ute mycket. För mig är maten en stor del av friluftslivet, och som vegan har jag fått mycket frågor om vad man kan äta på hajk. Många köper ju frystorkat och där är vegoutbudet dåligt. Eftersom det inte fanns någon bok om vegohajkmat så bestämde jag mig för att skriva en med mina bästa tips och recept.

123-483 18 71

Årets julklapp 2020: en kokbok för stormkök?

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Hur har boken sålt sedan den kom ut?
– Över förväntan! Det är min första bok, och jag har gett ut den själv på eget förlag med minimala marknadsföringsinsatser. Men boken har fått ett jättefint mottagande, och jag är redan inne på andra tryckningen. En bit över 3000 exemplar har jag sålt.

Har förlaget några planer på fler böcker, kanske någon uppföljare om nu alla får stormkök i julklapp?
– Jag filar på en uppdatering av boken, men eftersom detta är något jag gör på fritiden kommer det dröja länge än. Men jag lägger upp nya recept på min instagram löpande, @vegohajk.

Har du något enkelt recept eller tips för den som ska laga vegomat i sitt stormkök i mellandagarna?
– Självklart! Varför inte testa ett smakrikt kokoskryddris? Liksom alla recept i min bok är det helt torrt och därmed anpassat för längre turer. Ska man bara ut över dagen eller helgen kan man till exempel ta med sig en tetra bönor istället för att torka gröna ärtor.

Och för Boktuggs läsare bjuder David på ett smakprov ur boken med just detta recept.

Recept: Kokoskryddris i stormkök

Den här färg- och smakrika rätten är en av mina absoluta favoriter.

2 portioner
Torrvikt 400 g
Energi ca 1640 kcal

Ingredienser:

Att torka:

 • 3 dl gröna ärtor (frysta)

Torrt:

 • 3 ½ dl snabbris
 • 1 dl kokosflingor
 • 1 dl russin
 • 1 dl pumpafrön
 • ½ dl hackade soltorkade tomater
 • 1 msk buljongpulver
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk kardemumma
 • 1 tsk ingefära
 • 1 tsk gurkmeja
 • ½ tsk chiliflakes
 • ½ tsk nejlika
 • ½ krm askorbinsyra

Ta med:

 • 2 msk olja
 • 3 dl vatten

Hemma
Torka ärtorna på 50 grader i en tork, en varmluftsugn eller en vanlig ugn med luckan lite på glänt. Blanda alla torra ingredienser i en påse.

I naturen
Hetta upp oljan i en kastrull. Häll på torrvarorna och låt fräsa under omrörning några sekunder. Häll sedan på vattnet och koka under omrörning tills ris och ärtor är mjuka.

(Ur Vegohajk : vegetarisk mat för stormkök och lägereld av David Kihlberg)

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.