ANNONS

Hédi Fried får Torgny Segerstedts frihetspenna 2019

Hédi Fried. Arkivbild: Naina Helen Jåma / TT.

Författaren och psykologen Hédi Fried är årets mottagare av Torgny Segerstedts frihetspenna.

Hon får priset för att hon enligt juryn ”gjort det till sin livsuppgift att värna det öppna samhället” och för att hon i böcker, artiklar och föredrag ”oförtröttligt vittnat om Förintelsens våld och om den förrädiska vägen dit”.

Fried överlevde själv både Auschwitz och Bergen-Belsen, innan hon kom till Sverige 1945. I flera decennier har hon aktivt kämpat för att hålla minnet av Förintelsen levande och för att få nya generationer att lära av historien.

Frihetspennan har delats ut sedan 1996. Bland tidigare pristagare finns bland andra Gellert Tamas, Cecilia Uddén, Åsne Seierstad och Niklas Orrenius.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se