Något fler besökare än 2018 kunde Bokmässan glädjas åt. Med en starkare söndag kunde ökningen blivit större. Foto: Sölve Dahlgren

Bokmässan 2019: Fler besökare men något färre utställare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokmässan 2019 lockade totalt 86 132 besökare, vilket var en ökning med 761 personer jämfört med 2018. Däremot sjönk antalet utställare något.

De första tre dagarna såg det lovande ut besöksmässigt men på söndagen passerade ”bara” 17 586 personer entréerna jämfört med 18 770 besökare förra året. Men över fyra dagar blev det ändå en ökning med 761 personer och totalt 86 132 besökare.

– Bokmässan är ju Nordens största kulturevenemang och jag tycker vi visar på att Bokmässan fortfarande är relevant och aktuell för den bokälskande allmänheten. 86 132 besök är vi jättestolta över, säger mässansvariga Frida Edman i en kommentar till TT.

I samband med nazistdemonstrationerna 2017 tappade Bokmässan hela 19 000 besökare jämfört med 2016. En del kom tillbaka förra året och ytterligare några i år. Men jämfört med 2016 är det fortfarande drygt 10 000 färre besökare och en bra bit under de sexsiffriga siffror som uppnåddes åren 2003-2008.

Så här ser utvecklingen av antalet besökare ut för Bokmässan i Göteborg mellan 2003 och 2019. Grafik: Boktugg. Statistik från Bokmässan.

När man tittar på antalet utställare minskade dessa från 839 till 811 stycken mellan 2017 och 2018. Till årets mässa blev de ytterligare lite färre och endast 798 utställare fanns på plats. Det kompenseras i viss mån av att en del utställare hade utökat sina monterytor.

Däremot ökade antalet programpunkter och medverkande rejält 2019 jämfört med förra året. Till 4185 (3726) programpunkter vilket till och med är mer än 2016. Antalet medverkade var 3098 (2765), enligt statistik från Bokmässan.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.