Läsare och köpare av böcker – hur många och vilka är de?

Hur mäter och jämför man bokläsandet? Den här grafen skulle kunna illustrera antalet tillgängliga titlar tack vare digitaliseringen. Illustration: Dall-E.

Bokbranschen har rätt dålig koll på sina slutkonsumenter. Det suckas om hur läsningen minskar, trots att svenskarna enligt vissa undersökningar läser nästan lika mycket som förr. Den goda nyheten är att Sverige har 5-6 miljoner bokläsare och -lyssnare samt sannolikt över 2,5 miljoner bokköpare.

Det är möjligt att det finns någon forskning eller åtminstone studentuppsatser som grävt djupare i vilka bokläsarna är och hur många de är, men den stora publika som gjorts i åratal är SCB:s.

Redan betalande prenumerant? Logga in för att läsa

Annars köp en prenumeration idag – du kan prova en månad för 69 kr.

Varför betalvägg? Knappt 1 % av artiklarna här på Boktugg går att läsa enbart som betalande prenumerant. Det är material som vi vet har ett stort värde för den som jobbar i bokbranschen på ett eller annat sätt. Som prenumerant får du nya utgåvor av Analysbrevet direkt i din inbox och dessutom tillgång till ett växande arkiv.

Inloggad men kan fortfarande inte läsa artikeln? Då har du sannolikt ingen aktiv prenumeration. Kanske har den gått ut för att betalningen fallerat, vilket kan hända när kreditkortet inte längre är giltigt. Kolla dina prenumerationer här.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL