Nya topp 100-listor för digitala böcker från augusti – lyft för Bokinfo?

Äntligen kommer bokbranschen att få topplistor med de mest lyssnade och lästa digitala böckerna i prenumerationstjänsterna. Foto: iStock.

Från och med augusti 2023 blir det topplistor för eböcker och ljudböcker som inkluderar prenumerationstjänsterna. Räcker det för att övertyga fler förlag om att registrera digitala titlar i Bokinfo?

Minns du att det fanns topplistor för eböcker och ljudböcker som inte inkluderade prenumerationstjänsterna? Det blev till slut så meningslöst att Förläggareföreningen plockade bort dem.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Men i höst är det comeback för de digitala formaten. I sitt nyhetsbrev inför sommaren skriver de:

Alla förlag – kom ihåg att lägga in era titlar i Bokinfo! För att kunna komma med på våra topplistor och i vår Bokförsäljningsstatistik måste alla titlar vara registrerade. I augusti lanserar vi dessutom nya listor över strömmade ljud- och e-böcker, så se till att alla format finns hos Bokinfo. Tänk på att lyssningstiden för ljudböcker måste vara med.”

Det intressanta är alltså att vi i höst får topp 100-listorsom speglar en växande del av marknaden – prenumerationstjänsterna. För vissa skönlitterära titlar är det nästan hela konsumtionen och majoriteten av intäkterna som kommer från streaming.

Det blir dock inte månadstopplistor utan endast kvartalsvis. Anledningen till detta är att Storytel och Bokusgruppen, som ska rapportera in statistik, är börsnoterade och därmed inte kan lämna ut siffror mellan kvartalsrapporterna. Det är i alla fall bolagens tolkning.

Ett stort steg i rätt riktning i alla fall. Tidigare har vi endast haft verkstopplistor som visat fördelningen av intäkter för de böcker som dragit in flest kronor per försäljningskanal (fysisk bokhandel, dagligvaruhandel, nätbokhandel samt abonnemangstjänster). Dessa listor har dessutom bara omfattat 20 titlar.

De nya topp 100-listorna för ljud- och eböcker baseras däremot på antalet strömningar. Dessutom ska vi få kvartalstopplistor (topp 100) baserade på antal sålda pappersexemplar i kategorierna skön, fack, barn och pocket.

Trogna läsare av Boktugg minns att många förlag valt bort registrering av digitala titlar hos Bokinfo utan enbart lagt metadata hos Publit eller Publizon (tidigare Axiell Media och dessförinnan Elib). Vilket skapat enorma luckor i Bokinfos databas. Man försökte övertyga dem genom att införa begreppet ”okänd titel” i topplistorna över eböcker och ljudböcker. Men det var inte så intressant eftersom den listan bara omfattade styckförsäljning (download).

Men i augusti blir det desto mer intressant. Äntligen får vi en samlad bild av vilka titlar som går bäst i prenumerationstjänsterna istället för de olika tjänsternas egna listor där det inte alltid framgår hur det mäts.

En verkligt spännande fråga blir förstås – kommer Storytel att registrera sina Original-titlar i Bokinfo?

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att det skulle bli månadstopplistor från augusti, men så är alltså inte fallet utan vi får nöja oss med kvartalstopplistor till att börja med.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.