Danskarnas favoritcitat är svenskt – ur Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

Lars Söderdahl och Staffan Götestam spelade bröderna i filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta". Arkivbild: Skånereportage/Scanpix/TT.

Danmarks Radio har haft en omröstning i samarbete med Danmarks Biblioteksförening om vilket citat från en bok som är det mest älskade. Flest röster fick ett citat ur Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta”.

”Ibland måste man göra saker, även om det farligt. Annars är man ingen människa, utan bara en liten lort”, lyder visdomen ur boken som 63 procent av deltagarna i omröstningen tyckte var bäst. En jury valde ut nio citat att rösta på och totalt deltog 28 623 personer i undersökningen.

– Även om citatet är svenskt, så ramar det in den danska folksjälen. Det beskriver att man ibland måste våga sig ut på djupt vatten. Det kommer från en barnbok så det är kanske inte så farligt att våga, säger Danmarks Biblioteksförenings vd Michel Steen-Hansen.

De övriga nio citaten var mestadels från danska författare, men även ett citat från ”Nalle Puh” och ett från författaren John Green fanns med i tävlingen.

Fakta: Bara en liten lort

Så här ser citatet ur Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta” ut i sin helhet enligt www.astridlindgren.com :

”Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. ’Varför då’, undrade jag. ’Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’, sa Jonatan.”

Varianten, på danska, som Danmarks Radio och Danmarks Biblioteksförening ordnade omröstning om, löd:

”Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!”

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.