fbpx

Var fjärde svensk läser mer på sommaren

En god bok i hängmattan och härligt sommarväder. Kan det bli bättre? Foto: iStock.

Enligt en undersökning från Nextory läser en fjärdedel av alla svenskar mest på sommaren. De flesta kommer läsa 1–3 böcker i sommar.

De vanligaste anledningarna till att man läser (eller lyssnar på) mer böcker under sommaren är att man har mer tid för det, och att man har enklare att koppla av, visar en undersökning som är beställd av streamingtjänsten Nextory. 

I sommar kommer nästan varannan person (43 procent) att läsa 1–3 böcker. Var femte (22 procent) har tänkt läsa 4–6 böcker.

ANNONS

Men även om var fjärde svensk läser mest på sommaren uppger samtidigt 39 procent att de läser/lyssnar lika mycket under hela året.

20 procent av männen som deltog i undersökningen uppger att de aldrig läser böcker. Motsvarande siffra för kvinnor är 12 procent. De som konsumerar allra minst litteratur är ungdomar mellan 15 och 18 år, där 37 procent säger att de aldrig läser eller lyssnar på böcker.

Var i landet läser man mest böcker i sommar då, kanske någon undrar? Jo, det gör man i Västmanland och Värmland. Minst böcker kommer det läsas i Dalarna och Halland. Åtminstone enligt denna undersökning.

Undersökningen genomfördes av Ipsos under juni 2019, på beställning av Nextory. 2 710 personer i Sverige från 15 år och uppåt deltog.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny