ANNONS

Var fjärde svensk läser mer på sommaren

En god bok i hängmattan och härligt sommarväder. Kan det bli bättre? Foto: iStock.

Enligt en undersökning från Nextory läser en fjärdedel av alla svenskar mest på sommaren. De flesta kommer läsa 1–3 böcker i sommar.

De vanligaste anledningarna till att man läser (eller lyssnar på) mer böcker under sommaren är att man har mer tid för det, och att man har enklare att koppla av, visar en undersökning som är beställd av streamingtjänsten Nextory. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

I sommar kommer nästan varannan person (43 procent) att läsa 1–3 böcker. Var femte (22 procent) har tänkt läsa 4–6 böcker.

Men även om var fjärde svensk läser mest på sommaren uppger samtidigt 39 procent att de läser/lyssnar lika mycket under hela året.

20 procent av männen som deltog i undersökningen uppger att de aldrig läser böcker. Motsvarande siffra för kvinnor är 12 procent. De som konsumerar allra minst litteratur är ungdomar mellan 15 och 18 år, där 37 procent säger att de aldrig läser eller lyssnar på böcker.

Var i landet läser man mest böcker i sommar då, kanske någon undrar? Jo, det gör man i Västmanland och Värmland. Minst böcker kommer det läsas i Dalarna och Halland. Åtminstone enligt denna undersökning.

ANNONS

Undersökningen genomfördes av Ipsos under juni 2019, på beställning av Nextory. 2 710 personer i Sverige från 15 år och uppåt deltog.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se