Var fjärde svensk läser mer på sommaren

En god bok i hängmattan och härligt sommarväder. Kan det bli bättre? Foto: iStock.

Enligt en undersökning från Nextory läser en fjärdedel av alla svenskar mest på sommaren. De flesta kommer läsa 1–3 böcker i sommar.

De vanligaste anledningarna till att man läser (eller lyssnar på) mer böcker under sommaren är att man har mer tid för det, och att man har enklare att koppla av, visar en undersökning som är beställd av streamingtjänsten Nextory. 

I sommar kommer nästan varannan person (43 procent) att läsa 1–3 böcker. Var femte (22 procent) har tänkt läsa 4–6 böcker.

Men även om var fjärde svensk läser mest på sommaren uppger samtidigt 39 procent att de läser/lyssnar lika mycket under hela året.

20 procent av männen som deltog i undersökningen uppger att de aldrig läser böcker. Motsvarande siffra för kvinnor är 12 procent. De som konsumerar allra minst litteratur är ungdomar mellan 15 och 18 år, där 37 procent säger att de aldrig läser eller lyssnar på böcker.

Var i landet läser man mest böcker i sommar då, kanske någon undrar? Jo, det gör man i Västmanland och Värmland. Minst böcker kommer det läsas i Dalarna och Halland. Åtminstone enligt denna undersökning.

Undersökningen genomfördes av Ipsos under juni 2019, på beställning av Nextory. 2 710 personer i Sverige från 15 år och uppåt deltog.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.