fbpx

Uppföljare till A Clockwork Orange hittad i författarens arkiv

Anthony Burgess, författare till A Clockwork Orange. Foto: Jerry Bauer

Anthony Burgess skissade på en sorts filosofisk kommentar till sin roman A Clockwork Orange. Boken gavs aldrig ut. Nu har manuset hittats, nära 50 år senare.

A Clockwork Orange av Anthony Burgess (1917–1993) gavs ut 1962 och filmatiserades 1971 i Stanley Kubricks regi. Nu har en hittills okänd uppföljare hittats bland författarens papper, rapporterar Bookseller.

Det är Andrew Biswell, professor i modern litteratur vid Manchester Metropolitan University och författare till en biografi om Burgess, som har gjort fyndet. The Clockwork Condition är ett ofärdigt manus på omkring 200 sidor. Innehållet är dels filosofiska betraktelser och dels självbiografiskt – en sorts kommentar till den moralpanik som uppstod i samband med filmatiseringen av romanen på 70-talet.

ANNONS

– Denna fascinerande outgivna uppföljare till A Clockwork Orange sätter Burgess, Kubrick och allt rabalder kring den ökända romanen i ett nytt ljus. Det är ett väldigt spännande fynd, säger Andrew Biswell till Bookseller.

Han menar att det i teorin skulle vara möjligt att skapa en utgivningsbar version av The Clockwork Condition. Utkasten innehåller tillräckligt med material och ger en någorlunda klar bild av vad Burgess hade tänkt sig. Om detta kommer att ske nämner Bookseller intet.

A Clockwork Orange finns i tryck på svenska utgiven av Modernista, i samtliga format.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny