Uppföljare till A Clockwork Orange hittad i författarens arkiv

Anthony Burgess, författare till A Clockwork Orange. Foto: Jerry Bauer

Anthony Burgess skissade på en sorts filosofisk kommentar till sin roman A Clockwork Orange. Boken gavs aldrig ut. Nu har manuset hittats, nära 50 år senare.

A Clockwork Orange av Anthony Burgess (1917–1993) gavs ut 1962 och filmatiserades 1971 i Stanley Kubricks regi. Nu har en hittills okänd uppföljare hittats bland författarens papper, rapporterar Bookseller.

Det är Andrew Biswell, professor i modern litteratur vid Manchester Metropolitan University och författare till en biografi om Burgess, som har gjort fyndet. The Clockwork Condition är ett ofärdigt manus på omkring 200 sidor. Innehållet är dels filosofiska betraktelser och dels självbiografiskt – en sorts kommentar till den moralpanik som uppstod i samband med filmatiseringen av romanen på 70-talet.

– Denna fascinerande outgivna uppföljare till A Clockwork Orange sätter Burgess, Kubrick och allt rabalder kring den ökända romanen i ett nytt ljus. Det är ett väldigt spännande fynd, säger Andrew Biswell till Bookseller.

Han menar att det i teorin skulle vara möjligt att skapa en utgivningsbar version av The Clockwork Condition. Utkasten innehåller tillräckligt med material och ger en någorlunda klar bild av vad Burgess hade tänkt sig. Om detta kommer att ske nämner Bookseller intet.

A Clockwork Orange finns i tryck på svenska utgiven av Modernista, i samtliga format.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter