Senast Nobelpriset i litteratur delades ut var i december 2017, till Kazuo Ishiguro. Blir det någon prisutdelning i år? Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

Hoppet lever för Nobelpriset i litteratur 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Katarina Frostenson har utträtt ur Akademien – men räcker det för att blidka Nobelstiftelsen? Fortfarande är det oklart om Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset i litteratur i år.

Kommer det besked redan på det traditionsenliga torsdagsmötet i kväll?

Nja, det tror inte ständige sekreteraren Anders Olsson som konstaterar att ”inga avgörande frågor ligger på bordet” inför mötet.

”Vi avvaktar Nobelstiftelsens möte snart och ser vad de kommer fram till”, skriver han i ett sms till TT.


ANNONS


Den 18 januari meddelade Akademien att man efter långa förhandlingar enats om en förlikning med Katarina Frostenson. Efter 25 år som akademiledamot begärde hon sitt utträde ur institutionen och fick i en pensionsliknande uppgörelse löfte om 12 875 kronor i månaden, plus en hyresreduktion för den lägenhet som hon hyr av Akademien.

I en intervju med TT konstaterade Anders Olsson då att frågan om Frostensons framtid var en av de punkter som Nobelstiftelsen i ett brev i december framhöll som ”oerhört viktig för oss att lösa”.

– Vi får se vad de ytterligare kräver, men det handlar mycket om själva beslutsprocessen, att Nobelstiftelsen också får veta att den nya utvidgade Nobelkommittén får ett reellt inflytande över priset, sade han då.

Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund har i nuläget inga besked om när stiftelsen tänker fatta beslut. Men Anders Olsson är försiktigt positiv.

”Vi är själva inriktade på att dela ut priset i år och arbetar vidare på den linjen”, skriver han till TT.

Text: Sara Ullberg/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL