fbpx

Margaret Atwood: Uppföljare till Handmaid’s Tale hösten 2019

Författaren Margaret Atwood har bland annat skrivit Handmaid's Tale, boken bakom tv-serien med samma namn. Foto: Jean Malek.

Tv-serien The Handmaid’s tale återuppväckte intresset för den 30 år gamla romanen av Margaret Atwood. Nu har författaren skrivit en uppföljare – The Testaments som släpps på svenska hösten 2019 av Norstedts.

– Allt ni någonsin frågat mig om nationen Gilead och hur det fungerar har inspirerat mig till den här boken. Eller, boken är nästan bara inspirerad av allt ni frågat mig. Den andra inspirationen är världen som vi lever i, säger Margaret Atwood.

Författaren Margaret Atwood meddelade idag att hon skrivit en uppföljare som utspelar sig 15 år efter Tjänarinnans berättelse. Den nya romanen, som på engelska heter The Testaments, berättas av tre kvinnliga röster och släpps i höst på både engelska och svenska. I Sverige ges boken ut av Norstedts.

Den dystopiska boken The Handmaid’s Tale av Margaret Atwood utkom 1985. Året därefter utkom den svenska översättningen, Tjänarinnans berättelse. Boken belönades med det kanadensiska litteraturpriset Governor General’s Awards 1985 och den allra första Arthur C. Clarke Award som delades ut 1987. Den var även nominerad till Nebula Award och Booker-priset 1986. Den filmatiserades 1990 med Natasha Richardson som Offred och Robert Duvall som The Commander men fick inte överdrivet bra kritik.

Det stora lyftet kom när tv-serien med samma namn hade premiär 2017, den producerades av Hulu och det var första gången det bolaget vann några större tv-priser (premiärsäsongen fick åtta Emmys).

ANNONS

Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse är även en av de senaste årens stora litterära succéer trots att den alltså skrevs för över 30 år sedan. Boken har blivit en mycket träffande och drabbande kommentar till samhällets utveckling, vilket upprört och fascinerat läsare världen över.

The Testaments släpps i USA den 10 september 2019 av Nan A. Talese/Doubleday (som är ett imprint till Knopf som är en del av Penguin Random House). Förstaupplagan 500 000 exemplar skvallrar om förväntningarna. Det är också PRH som ger ut boken i resten av den engelskspråkiga världen med samma utgivningsdatum.

– Jag har gett ut Margaret Atwood sedan 1976, hennes poesi, fiction och nonfiction. Ett manuskript från henne är alltid en anledning att glädjas … Den här nya boken är inget undantag, säger den legendariska och nu 84-åriga förläggaren Nan A. Talese enligt Publishers Weekly.

The Handmaid’s Tale har sålts i över åtta miljoner exemplar – enbart i den engelska utgåvan.

The Handmaid’s Tale har funnits i tryck sedan utgivningen för 33 år sedan, både på grund av Margaret Atwoods briljanta storytelling och romanens förutseende teman. Det är en fröjd att ge ut uppföljaren till en vältajmad, legendarisk roman, och att återvända till tjänarinnornas värld, säger Sonny Mehta, även han en legendarisk chefredaktör och styrelseordförande för Knopf Doubleday Publishing Group.

Den tredje säsongen av tv-serien förväntas ha premiär i maj 2019 så det känns som att Norstedts kan ha en bästsäljare klar för hösten 2019. Årets julklapp nästa år?

Förresten, den 4 januari släpps Tjänarinnans berättelse som ljudbok i inläsning av Lo Kauppi. Den har tidigare bara funnits som pappersbok och ebok.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny