fbpx

Ett djungelordspråk och en bok förhindrar ett brott hos Buttra bokhandlaren vecka 15

Det är lätt hänt att man går för långt in i böckernas värld. Jag gör det ofta. Vilket kanske är tur med tanke på de våldsamheter som ibland sker i bokhandeln, inte minst när vi plockar upp veckans nya böcker.

Jag vet att jag är sen. Att morgonsolen gått upp över djungelns täta träd och buskar. Men det finns ingen sovmorgon för mig. Brottets bekämpare nummer ett. Jag har slagits mot skurkar under flera decennier och tagit emot mer hot och våld än någon annan. Fast det förstås. När jag inte är brottsbekämparen nummer ett, så går jag på stadens gator som en vanlig man.

Då jobbar jag i en liten bokhandel, med kampen för det goda. För de rättrådiga. Jag har svurit vid min faders mördares skalle att bekämpa sjöröveri, ondska och orättvisor. Eller ja, jag skulle kunna ha sagt det. Om min far var död, vill säga.

ANNONS

Ändock är jag på väg. Uppsutten på hästryggen. Jag menar på bussen. Vargen Daredevil har jag så klart fått lämna hemma. Jag menar, bok-katten Ernst. Så klart. Han har sitt eget liv i Dödskallegrottan. Jag menar, på Mjölvägen 18. Det är många verkligheter som glider in och ur varandra en tidig aprilmorgon som den här och det enda jag håller hårt fast i min hand är denna vackra bok, som jag burit likt en skatt sedan igår kväll.

Jag öppnar bakdörren till bokhandeln, men slipper larma av. Praktikanten Erik, som inte är någon praktikant visade det sig, är redan där. Han sover i ett sidorum. När jag kommer in genom dörren stirrar han på mig, som om jag inte vore klok.

– Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man, säger jag och nickar mot honom. Men nu är jag här.

ANNONS

Han har inte slutat stirra på mig.

– Jag vet att du blev glad över samlingsvolymen med den inbundna årgången Fantomen från 1967 som fanns med bland veckans nyheter, säger han och skakar på huvudet. Men detta? Är detta verkligen nödvändigt? Har du gått så där hela vägen hit?

Jag nickar. Jag ler. Jag tar av mig fantomenmasken och bugar lätt. Som om jag gjort det tusen gånger innan och drömmen är sann. Så klart behöver jag inte berätta för Erik att jag suttit uppe hela natten och läst min barndoms hjältelitteratur.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Ibland undrar jag hur det står till med dig …, säger han kärleksfullt och pekar på lådorna. Behöver du hjälp med att plocka upp de sista nya böckerna, eller?

Mitt skratt ekar i hela källaren. Jag ropar:

– Fantomen har tio tigrars styrka! Då Fantomen rör sig står blixten stilla!

Erik muttrar något om att sätta på kaffe och försvinner upp på ovanvåningen och kvar är jag med skatterna som mina förfäder lämnat kvar i djungelns mörker. Jag menar, så klart, veckans nya böcker. Lådan slits upp och jag lägger fram Rom för foodisar, som tycks berätta om en stad till bredden full av allt det goda, och vid sidan om den hamnar Factfulness av Hans Rosling. När jag ser den ligga där får jag en tår i ögat. Han har sammanfattat tio knep som hjälper oss att förstå världen. Den, den boken tar jag med mig hem ikväll, men jag kan inte låta bli att öppna den redan nu och börja läsa.

Långt senare hör jag Erik ropa på mig där uppifrån. Att vi har öppnat, tydligen. Klockan är redan tio. I en hög vid sidan om mig ligger förutom Hans Roslings bok ännu en fackbok … Mer liv, mindre oro: Med nyfikenhet, närvaro och acceptans. Under den har jag placerat Du lever i mig av Kajsa Grytt och Spöktivolit av Mårten Melin. Det är en blandad hög, men den här veckan känns urstark.

I den tanken hör jag Erik ropa på mig igen. Jag skriker tillbaka, uppför källartrappan:

– Fantomen smyger tystare än djungelkatten! Jag är redan där, ser du mig inte …

När jag kommer upp för de sista trappstegen hör jag hur något ändå är fel där uppe. Han verkar snyfta, Erik, tyst och behärskat. Jag skyndar på stegen, trots att jag har hela famnen full av böcker och när jag kommer upp i vår lilla butik på sextio kvadratmeter ser jag hur han står vid disken tillsammans med en annan man. Mannen står med ryggen mot mig.

Jag kånkar vidare med böckerna och när jag kommer fram ser jag … att mannen har något i handen. En … sak? Jag vet inte riktigt vad det är.

– Vad är det som händer? säger jag och lägger böckerna ifrån mig vid kassaapparaten.

Erik stammar.

– D-d-d-d-det är e-e-e-ett r-r-r-rån, säger han och nickar mot mannen.

Som för att bekräfta saken nickar den orakade ynglingen mot mig och gör en ansats att sticka fram saken i sin hand mot oss. Jag backar instinktivt.

– Rånar du en bokhandel klockan tio på morgonen? säger jag och skakar på huvudet. Är du dum, eller? Har du inte alla hästarna hemma? En bokhandel … klockan tio? Vi har precis öppnat. Ser det ut som att vi har något här?

Jag hör hur ynglingens fötter liksom raspar mot golvet och sedan undrar jag varför han inte ens har en mask på sig. Bara en mössa nerdragen över huvudet. Under några sekunder är allt omkring oss tyst och stilla. Men sedan börjar han bli nervös och jag ser hur han blickar över axeln, och då ser jag att någon står och väntar utanför.

– Gubbjävel, säger han till mig. Nu gör du som jag säger. Ge mig pengarna ni har här. Annars ska du få se på fan … jag har inte tid med något tjafs.

Vid de orden nickar jag. Jag kan ta mycket. Jag är inte så känslig av mig. Men … detta är inte bra. Erik är ju ledsen vid sidan om mig, stackarn.

Lugnt och behärskat sticker jag ner handen i byxfickan och tar fram fantomenmasken. Trär den lugnt över huvudet. Det tar inte många sekunder att genomföra. När det är klart och den sitter på plats ser jag att både Erik och rånaren liksom stannat upp i situationen och glor på mig som om jag vore … idiotförklarad.

Han gör ett försök att väsa något till mig, rånaren. Men då höjer jag rösten. Jag höjer rösten och plockar till mig Släpp ingen jävel över bron av Alexander Cavalieratos som ligger överst i högen och pekar på honom med den.

– Du har fem sekunder på dig att sticka härifrån, pysen, säger jag. Fem sekunder.

Han lyfter liksom upp föremålet i sin hand, som för att hota mig igen, men det kommer inga ord ur hans mun och när han inte rör sig lyfter jag boken och förklarar att han får skylla sig själv och sedan kommer den susande genom luften bara millimeter från hans huvud, och när det är gjort tar jag upp nästa, som är Hans Roslings bok, och den träffar honom hårt på axeln.

Med ett förvånat utrop vänder han på klacken och börjar springa ut ur butiken och sedan ser jag både honom och hans kumpan försvinna över gatan, och på andra hållet kommer en polisbil i full fart som skrämmer slag på dem. Inte för att jag vet var den kom ifrån. Medan de fortfarande kan höra mig skriker jag över stadens gator:

– Fantomen är hård mot de hårda! Passa er för att komma tillbaka igen.

Jag är andfådd, känner hur trött jag är. Hur svårt det är att andas. Jag borde kanske inte sprungit efter dem på det där viset. Det borde jag kanske inte gjort.

När jag kommer in igen står Erik och stirrar på mig. Först då minns jag masken. Men jag låter den sitta kvar.

– Du borde ha en egen serie, säger han och torkar en tår ur ögat. Buttra bokhandlarens öden och äventyr! Vad tror du? Vi kan kanske sälja in den till det där Boktugg på nätet.

Och när han sagt det, så lyfter han kaffekoppen. Jag ser hur hans hand darrar.

– Nä, jag är ju bara mig själv, säger jag och går mot högen med nya böcker.

Han skrattar till, försöker hålla uppe humöret.

– Men det är inte så bara, säger han och gör en gest med armen att jag ska komma till honom. Kom hit, så jag får ge dig en kram. Min hjälte.

Jag går bort till honom. Säger på vägen:

– Fantomen har bara en praktikant, men det är djungelns bästa praktikant.

Tipslistan v 15

Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen av Hans Rosling (med flera)

Spöksystrar. Spöktivolit av Mårten Melin

Mer liv, mindre oro : med nyfikenhet, närvaro och acceptans av Susan M. Orsillo och Lizabeth Roemer

Du lever i mig av Kajsa Grytt

Den amerikanska högern : republikanernas revolution - från Nixon till Trump av Martin Gelin

Jugoslaviens undergång : krigen, freden, framtiden 1991-2017 av Sanimir Resic

Hallå världen! : en flickas upplevelse av kriget i Syrien och en vädjan om fred av Bana Alabed

Steg för steg genom Nya testamentet av Jonas Dagson

Släpp ingen jävel över bron av Alexander Cavalieratos

Ofta är jag lycklig av Jens Gröndahl

Judas : en familjetragedi av Astrid Holleeder

Judasvaggan av Caroline Engvall

För kärlekens skull av Anna Ekberg

Vego till vardags : gott och lättlagat för hela familjen av Maria Zihammou

Slaktaren av Gabriella Ullberg Westin

En hunds bästa vän av Bruce Cameron

Fantomen Den inbundna årgången 1967. D. 4 av Lee Falk

Allt du behöver veta om bajs och fisar : den stinkande sanningen om matsmältningen av Alex Wolf

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.