ANNONS

Sveriges Författarförbund vill stötta alla medlemmar oavsett åsikt kring Bokmässan

Ulrika Kärnborg
Ulrika Kärnborg, Författarförbundet

På ett medlemsmöte förra veckan beslutade Sveriges Författarförbund hur man ska hantera problematiken kring Bokmässan. En majoritet är för en bojkott men förbundet vill ändå stötta alla.

Från medlems- till styrelsenivå är Sveriges Författarförbund delat mellan åsikterna huruvida Bokmässan bör bojkottas eller inte. Redan efter mässan förra året skrev ordförande Gunnar Ardelius på författarupproret som tog ställning mot att högerextrema representanter tillåts närvara. Därefter höjdes röster från medlemmar i bägge lägren men vice ordförande Ulrika Kärnborg säger att många var och är för en bojkott.

– Jag har känslan av att den dominerande åsikten är en önskan om att ta avstånd från mässan, säger hon och berättar att även styrelsen är splittrad i frågan:
– Många vill bojkotta men andra tycker att det är fel, säger Ulrika. Eftersom det inte en entydig majoritet har vi inte kunnat fatta ett sådant beslut och har istället fått titta på hur bredden i Sveriges Författarförbund ska se ut så att vi kan stötta alla medlemmar.

Läget har lett till mycket diskussioner, men trots allvaret i frågan hålls de enligt Ulrika på en nivå präglad av stor respekt och acceptans:

ANNONS

– Bland författarna i förbundet finns en tolerans för att man har olika åsikter, säger hon. Många författare har ett intresse av den intellektuella diskussionen. Själv tycker jag att den har varit berikande.

Förra veckan hölls ett medlemsmöte där förbundet enades om att hantera problematiken kring Bokmässan på följande vis:

Författarförbundet kommer att:

– Rikta sitt stöd till alla medlemmar, oavsett ståndpunkt i debatten om 2017 års upplaga av Bok & Bibliotek.
– Delta på bokmässan som planerat. Med anledning av Författarcentrums avhopp står förbundet utan medarrangör till Litteraturscenen, men arbete pågår för att på egen hand skapa ett värdefullt program för medlemmar och allmänhet.
– Ha kontinuerlig kontakt med Bok och Bibliotek för att värna alla medlemmars säkerhet på mässan.
– Delta på Göteborgs Litteraturhus parallella arrangemang ”Scener och Samtal” på Världskulturmuseet.
– Ha kontinuerlig kontakt med Göteborgs Litteraturhus för att värna alla medlemmars säkerhet på ”Scener och samtal”.
– Året runt fortsatt arbeta för författares och litterära översättares arbetsvillkor och säkerhet. Förbundet kommer även att närvara vid andra litterära arrangemang, så som Littfest i Umeå.

Författarförbundet kommer inte att:

– Ta ställning för eller emot en bojkott av 2017 års upplaga av Bok och Bibliotek.
– Uppmana medlemmar till deltagande eller bojkott av 2017 års upplaga av Bok och Bibliotek.

Vad kommer det innebära för förändringar för Sveriges Författarförbund och Litteraturscenen att ni står som ensamma arrangörer av sistnämnda i nuläget?

– Arbetet med att hitta en producent till Litteraturscenen som representerar förbundets medlemmar är i full gång, säger Ulrika. Vi har en som är aktuell och jag kan i nuläget inte avslöja vem men det är en van person. Eftersom varken jag eller ordförande Gunnar Ardelius kommer att vara där måste vi också leta upp en moderator som inte bojkottar mässan.

I protokollet från medlemsmötet poängteras att Sveriges Författarförbund värnar om säkerheten för medlemmarna. Rent konkret innebär det att förbundet skaffat en plan för hur man hanterar eventuella hotbilder som kan uppkomma både mot författare i allmänhet och mot mässan.

– Vi har gett ut en skrift – Hat och Hot – som är frukten av ett samarbete med myndigheten för kulturanalys, säger Ulrika. Den tydliggör hur bilden av hot och hat ser ut och innehåller en lathund för hur man gör om man blir utsatt. Som författare står man ofta själv utan arbetsgivare att vända sig till och även om förbundet inte har musklerna att köpa in säkerhet har vi en beredskap för hur man kan gå till väga.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se