fbpx

Litteratur-Sverige protesterar mot att SVT plockar bort bokrecensioner ur morgonprogram

I höst ska Gomorron Sverige förnyas och ersättas av Morgonstudion. Bok- och filmrecensioner verkar inte finnas i planerna. Något som upprör många i Litteratur-Sverige.

Att utrymmet för litteraturkritik krympt på senare år verkar de flesta ense om när tidningarna fått skära i både frilasbudgetar och spaltmillimeter för recensioner. Samtidigt som antalet utgivna böcker ökar så minskar antalet som recenseras. SVT har i sitt Gomorron Sverige varje vecka haft minst ett inslag med recensioner av aktuella böcker där det blandats både populära bästsäljare med smalare litteratur liksom titlar från både stora och små förlag.

Men i höst ska Gomrron Sverige ersättas av Morgonstudion och där verkar det inte finnas plats för litteratur i denna form eftersom alla bok- och filmrecensenter samt paneldeltagare slutar 1 september, enligt DN.

ANNONS

Det utlöste en proteststorm i både tidningar och sociala medier.

Enligt projektledaren Marit Hübinette är kommer litteraturkritiken inte att försvinna helt.

– Nej, kritik som nyhetsform kommer att finnas med i programmet, säger hon till SR.

Expressens kulturchef Karin Olsson kommenterar det så här i en krönika med rubriken ”Inte ens SVT orkar läsa böcker längre”:

Det är fascinerande att de stenhårt konkurrensutsatta privata tidningarna skattar värderingen av litteratur så högt, medan licensstinna SVT, som verkligen har alla möjligheter att ge mer Horatius åt folket, går i motsatt riktning. Inte ens det korta inslag som recensenterna Yukiko Duke och Magnus Utvik haft en gång i veckan i ”Gomorron Sverige” ska man ha kvar när programmet relanseras i höst. Ändå har det varit den sista utposten i SVT för en samlad kritisk blick på boksäsongen.

Sydsvenskans Rakel Chukri är inne på samma spår:

”Måste en roman kunna sammanfattas i en uppseendeväckande rubrik för att platsa? Känner public service-mediet inte till att kritik både är en klassisk journalistisk genre och en central del av folkbildningen?
(…) samtal om böcker – som ofta ligger nära marknadsföring – är inte samma sak som en kritisk diskussion om litteratur. Det är närmast surrealistiskt att litteraturintresserade personer ska behandlas som bakåtsträvande nördar, när SVT piffar till sin tablå.”

Margit Richert skriver i Svenska Dagbladet:

”Tio minuter i veckan har segmentet upptagit. Tio ynka minuter där de alltid lika pålästa och medryckande Duke och Magnus Utvik har fått anmäla ett par böcker. Storsäljare och mer obskyra verk om vartannat. Men tio minuter var tydligen tio minuter för mycket – i framtiden ska litteraturen inte få någon tid alls i SVT:s morgonprogram.”

Det blir nästan än mer ironiskt när man läser en krönika i Svenska Dagbladet från början av mars där Håkan Lindgren under rubriken Litteraturkritiken måste bli bättre än SVT:s ”Babel” efterlyser mer litteraturkritik i SVT:

”Nyss hemkommen från Köpenhamn vet jag vad jag skulle vilja se mer av. I stället för ännu en författarintervju på scen skulle jag vilja se fler litteraturkritiker samtala offentligt. (…) Författarsamtal i all ära, men att ta del av ett samtal mellan kritiker är något helt annat än att lyssna på en författare som sitter bredvid en hjälpsam och lagom beundrande intervjuare.”

Det verkar som om SVT gick i exakt motsatt riktning. Så frågan är vem som ska upprätthålla litteraturkritiken om inte ens Public Service anser sig ha råd att göra det?
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny