Skoldagen i Sigtuna genomförs trots att litteraturfestivalen har paus

Sigtuna litteraturfestival tar paus 2017 men den del av festivalen som kallas Skoldagen kommer ändå att vara kvar. På så sätt får barn och unga i Sigtuna chansen att möta författare och finna läslust även i år. Att den stora festivalen har ett uppehåll handlar om växtvärk och arbetet med att hitta nya finansiärer.

2011 var första året som Sigtuna litteraturfestival hölls. Fram till i fjol har festivalen blivit allt större med 6 – 800 besökare om året och Eva Camél Fuglseth, nuvarande vd vid Destination Sigtuna AB menar att den verkligen hann sätta sig på kartan. Anledningen att man trots detta i år gör ett uppehåll handlar om att Destination Sigtuna AB som festivalägare inte riktigt har kunnat koppla grepp om det växande arrangemanget vare sig storleksmässigt, ekonomiskt eller organisatoriskt.

– Efter förra året slutade både dåvarande VD:n och vice VD:n som båda var tongivande för festivalen, säger Eva. Det gav en anledning till att stanna upp när festivalen blev något vi upplevde som en stor belastning för oss att hantera både organisatoriskt och ekonomiskt. Eftersom festivalen inte gått med vinst tar vi nu en paus för att se hur vi kan ta det vidare och få in finansiärer.

Eva berättar att beslutet om paus som Destination Sigtunas styrelse tog först kändes drastiskt men sedan klokt då det gett utrymme för att aktivt jobba med en hållbar modell för framtiden.

– Nu har styrelsen sagt okej för att kicka igång det första steget mot en festival 2018, säger Eva. Ser vi inga möjligheter att driva det vidare i slutet av året blir det inget men just nu känns det hoppfullt. Vi tror på en kombination av att besökarna betalar och samtidigt ha sponsorer som går in med stöd.

Sedan 2015 har en speciell Skoldag ägt rum som en del av Sigtuna festivalen. Den dagen har man valt att behålla även i år och Skapande skola går in med medel för att kunna genomföra den. Skoldagen är förlagd till några veckor före sommarlovet: den 19:e maj.

– Det är en jättebra grej för att väcka barnens läslust och låta dem får träffa författare i ett nära möte, berättar Karin Andén som är projektledare för Skoldagen och Sigtunas Kultursekreterare. Tillsammans med barnbibliotikarier har vi försökt hitta en bredd där det ska finnas något för alla. Vi har valt ut en bok som barnen fått så de ska kunna vara förberedda med frågor till författarna och vi har också erbjudit klasserna att få hjälp från barnbibliotikarierna.

Författarna är inbjudna med tanke på de olika åldrarna i årskurserna. I år kommer  Farzad Farzaneh för åk 1-3, Ylva Karlsson för åk 3, Sara Lövestamåk för åk 4-6 samt Mats Berggren för åk 7 och gymnasiet. De två sistnämnda har dock fått olika böcker att läsa inför författarmötet.

– I år kommer vi att vara i en större lokal med plats för drygt 200 personer, förutom Farzad som kommer hålla till på en fritidsgård, berättar Karin. Dessutom kommer vi har skrivarverkstäder bredvid. Upp emot 600 elever deltar i skoldagen och den är ofta mycket uppskattad.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,