När böcker blir en metervara för inredning

Det finns utan tvekan ett område där pappersböcker fortsätter att vara förstahandsvalet – inredning. Den som vill inreda sitt hem kan köpa böcker som metervara utifrån färg – eller genre. Välkommen till Books By the Foot.

Amerikanska Books By the Foot erbjuder begagnade böcker (i vissa fall till och med nya osålda böcker som förlagen valt att lämna in istället för att makulera dem) sorterade utifrån ryggens färg, stil eller rentav genre.

Även svenska antikvariat är välbekanta med trenden att handla böcker i bulk med enda syfte att fylla upp bokhyllorna på ett snyggt sätt. Vill du ha en viss färgton som matchar resten av inredningen – beställ ett par meter (amerikanerna säljer givetvis i fot) böcker i valfri kulör.

Om man hellre vill ha en speciell genre i sin bokhylla går detta lika bra. På Books by the foot går det att hitta böcker utifrån ämne. Varför inte fylla hyllan med Moderna klassiker, affärslitteratur, militärhistoria, väl lästa biblar eller golf?

Nu säljer inte Books By the Foot enbart böcker som ”hyllfyllare” utan alla böcker som de får in (de köper även böcker av privatpersoner som vill rensa i hyllorna) sorteras och bedöms utifrån om de går att sälja i någon av de tre butiker som de äger eller om böckerna ska hamna i deras 54 000 kvadratmeter stora lager där de har över fyra miljoner böcker i lager.

Vad kostar det? Från 4,99 dollar/fot, vilket alltså motsvarar 16,33 dollar/meter eller 144 kr/meter med dagens dollarkurs.

Kuriosa: faktum är att du troligen kommer att hitta en hel del bästsäljande böcker i de leveranser av hyllmeter som skickas ut baserat på färg. Anledningen är enkel – en författare som James Patterson exempelvis säljer så stora mängder böcker att andrahandsvärdet blir minimalt. Det finns helt enkelt större tillgång än efterfrågan och i butikerna kan de därför bara sälja ett av de tio begagnade exemplar som kommer in.

Så frågan är förstås – när får vi en svensk nätbokhandel som säljer böcker enligt samma modell?

 

Bilden: Books by the foot erbjuder exempelvis en bokhylla i regnbågens färger eller en hel uppsättning golfböcker.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,