Nu ska författare få royalty på försäljning av begagnade böcker

Begagnade böcker är en växande marknad - även om de fysiska antikvariaten krymper på bekostnad av ehandel. Nu kanske författare kan få royalty på begagnat. Foto: iStock.

Ett nytt initiativ av organisationen ALCS är ett första steg mot att ge författare royalty på försäljning även av begagnade böcker. Det är en del av bokmarknaden som växer.

– Vi är förtjusta över att vara en del av ett projekt som kommer att hjälpa till att stödja ALCS-medlemmar på marknaden för begagnade böcker. Författare förtjänar att få rättvis ersättning för varje användning av sitt verk, oavsett om det är biblioteksutlåning, fotokopiering eller begagnatförsäljning. AuthorShare erbjuder en stor möjlighet för dem att få inkomster från denna tidigare otillgängliga intäktsström, säger Owen Atkinson, VD för Authors’ Licensing and Collecting Society (ALCS) i ett pressmeddelande.

Försäljningen av begagnade böcker växer även i Sverige – trots att flera av de klassiska fysiska antikvariaten haft problem att överleva. Sajter som Bokbörsen och Bookis gör det enklare för privatpersoner att sälja direkt – men även för antikvariska bokhandlare som går från butik till ehandel och därigenom kan gå från en lokal kvartersmarknad till en nationell eller rentav global kundstock.

Amazon exempelvis erbjuder redan begagnade böcker som alternativ till nya genom att antikvariat och bokhandlare erbjuds att sälja via deras plattform. Adlibris har börjat snegla mot detta segment.

Begagnatmarknad växer snabbare än nya böcker

För förlag och författare är begagnatmarknaden ett potentiellt hot. Fram tills för ett decennium sedan så försvann många äldre titlar ur sortimentet och blev out of print. Då var begagnat ingen konkurrent eftersom förlagen inte längre erbjöd böckerna.

Men idag kan en titel vars årliga försäljning sjunkit under den nivå då lagerhållning är lönsamt, istället växlas över till print on demand. Men då uppstår förstås problemet ifall det samtidigt finns begagnade exemplar till salu för några tior. Inte alla kunder vill ha ett nytryckt exemplar utan tar risken att det finns hundöron, kaffefläckar eller torkade blommor bland bokens sidor.

Royalty på begagnade böcker – hur löser man det? Den brittiska marknaden för begagnat värderas till runt 420 miljoner pund (motsvarande 4,9 miljarder kronor vilket motsvarar nästan hela den svenska marknaden för allmänlitteratur). Dessutom: marknaden för begagnade böcker i Storbritannien växer med 13 procent årligen – att jämföra med 1 procent för nya böcker.

Genom det nya initiativet AuthorShare ska nu författare få royalty även på försäljning av begagnade böcker online – via återförsäljarna World of Books och Bookbarn International.

Författare och bokhandlare bakom idén

Idén kommer från William Pryor, grundare av Bookbarn International, men har förverkligats tack vare World of Books Group som är den största återförsäljaren av begagnade böcker i Storbritannien.

– Som författare liksom grundare av Bookbarn var jag förbryllad över att författare, de som skapar råmaterialet för vår bransch, inte gynnades. Det gav mig 2015 den här idén som tack vare World of Books som bidrar med storleken på sin verksamhet nu blir AuthorShare. Allt det här handlar om att ge författare erkännande för värdet de skapar och vi hoppas att andra återförsäljare inom det här området i framtiden kommer att ansluta sig till oss i detta innovativa frivilliga initiativ, säger William Pryor, styrelseordförande för Bookbarn International Group.

Royaltyfond på 2,34 Mkr

World of Books har bidragit med 200 000 pund (2,34 Mkr) till en royaltyfond som ska täcka första årets utbetalningar. Den förväntas öka årligen.

– Tillväxten på marknaden för begagnade böcker är fantastisk på så många sätt. Det erbjuder läskunnighet till överkomliga priser och skyddar planeten genom att låta fler varor att återanvändas. Men fram till nu har författare gått miste om fördelarna med förskjutningen mot en mer cirkulär modell för konsumtion av böcker, säger Graham Bell, VD för World of Books Group.

De båda begagnatjättarna hoppas att fler återförsäljare ansluter sig till projektet så att författare kan få royalty även på begagnade böcker som säljs hos andra. Inledningsvis har man satt ett tak för vad enskilda författare kan få i ersättning, på 1000 pund (ca 11 700 kr) per år.

Så, frågan är om vi får se ett liknande initiativ i Sverige? Kanske något för Bonnierägda Adlibris som är delägare i Bokbörsen att sätta igång?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.