Begagnade böcker är en växande marknad - även om de fysiska antikvariaten krymper på bekostnad av ehandel. Nu kanske författare kan få royalty på begagnat. Foto: iStock.

Nu ska författare få royalty på försäljning av begagnade böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ett nytt initiativ av organisationen ALCS är ett första steg mot att ge författare royalty på försäljning även av begagnade böcker. Det är en del av bokmarknaden som växer.

– Vi är förtjusta över att vara en del av ett projekt som kommer att hjälpa till att stödja ALCS-medlemmar på marknaden för begagnade böcker. Författare förtjänar att få rättvis ersättning för varje användning av sitt verk, oavsett om det är biblioteksutlåning, fotokopiering eller begagnatförsäljning. AuthorShare erbjuder en stor möjlighet för dem att få inkomster från denna tidigare otillgängliga intäktsström, säger Owen Atkinson, VD för Authors’ Licensing and Collecting Society (ALCS) i ett pressmeddelande.


ANNONS


Försäljningen av begagnade böcker växer även i Sverige – trots att flera av de klassiska fysiska antikvariaten haft problem att överleva. Sajter som Bokbörsen och Bookis gör det enklare för privatpersoner att sälja direkt – men även för antikvariska bokhandlare som går från butik till ehandel och därigenom kan gå från en lokal kvartersmarknad till en nationell eller rentav global kundstock.

Amazon exempelvis erbjuder redan begagnade böcker som alternativ till nya genom att antikvariat och bokhandlare erbjuds att sälja via deras plattform. Adlibris har börjat snegla mot detta segment.

Begagnatmarknad växer snabbare än nya böcker

För förlag och författare är begagnatmarknaden ett potentiellt hot. Fram tills för ett decennium sedan så försvann många äldre titlar ur sortimentet och blev out of print. Då var begagnat ingen konkurrent eftersom förlagen inte längre erbjöd böckerna.

Men idag kan en titel vars årliga försäljning sjunkit under den nivå då lagerhållning är lönsamt, istället växlas över till print on demand. Men då uppstår förstås problemet ifall det samtidigt finns begagnade exemplar till salu för några tior. Inte alla kunder vill ha ett nytryckt exemplar utan tar risken att det finns hundöron, kaffefläckar eller torkade blommor bland bokens sidor.

ANNONS

Royalty på begagnade böcker – hur löser man det? Den brittiska marknaden för begagnat värderas till runt 420 miljoner pund (motsvarande 4,9 miljarder kronor vilket motsvarar nästan hela den svenska marknaden för allmänlitteratur). Dessutom: marknaden för begagnade böcker i Storbritannien växer med 13 procent årligen – att jämföra med 1 procent för nya böcker.

Genom det nya initiativet AuthorShare ska nu författare få royalty även på försäljning av begagnade böcker online – via återförsäljarna World of Books och Bookbarn International.

Författare och bokhandlare bakom idén

Idén kommer från William Pryor, grundare av Bookbarn International, men har förverkligats tack vare World of Books Group som är den största återförsäljaren av begagnade böcker i Storbritannien.

– Som författare liksom grundare av Bookbarn var jag förbryllad över att författare, de som skapar råmaterialet för vår bransch, inte gynnades. Det gav mig 2015 den här idén som tack vare World of Books som bidrar med storleken på sin verksamhet nu blir AuthorShare. Allt det här handlar om att ge författare erkännande för värdet de skapar och vi hoppas att andra återförsäljare inom det här området i framtiden kommer att ansluta sig till oss i detta innovativa frivilliga initiativ, säger William Pryor, styrelseordförande för Bookbarn International Group.

Royaltyfond på 2,34 Mkr

World of Books har bidragit med 200 000 pund (2,34 Mkr) till en royaltyfond som ska täcka första årets utbetalningar. Den förväntas öka årligen.

– Tillväxten på marknaden för begagnade böcker är fantastisk på så många sätt. Det erbjuder läskunnighet till överkomliga priser och skyddar planeten genom att låta fler varor att återanvändas. Men fram till nu har författare gått miste om fördelarna med förskjutningen mot en mer cirkulär modell för konsumtion av böcker, säger Graham Bell, VD för World of Books Group.

De båda begagnatjättarna hoppas att fler återförsäljare ansluter sig till projektet så att författare kan få royalty även på begagnade böcker som säljs hos andra. Inledningsvis har man satt ett tak för vad enskilda författare kan få i ersättning, på 1000 pund (ca 11 700 kr) per år.


ANNONS


Så, frågan är om vi får se ett liknande initiativ i Sverige? Kanske något för Bonnierägda Adlibris som är delägare i Bokbörsen att sätta igång?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …