Bookis inför royalties till författare på begagnade böcker även i Sverige

Bookis grundare: Lasse Brurok och Arne-Morten Willumsen. Foto: Pressbild.

Det är inte bara i Storbritannien som författare kan förvänta sig royalties på försäljning av begagnade böcker. Bookis har redan introducerat det i Norge och tänker nu gå vidare med den svenska marknaden. Det är en frivillig modell som gett i snitt 16 kr/bok.

Nyligen berättade Boktugg om ett initiativ i Storbritannien där en återförsäljare av begagnade böcker startat en fond för att kunna betala ut royalties till författare när deras böcker säljs begagnat. Det är annars ett problem, författare får bara betalt för nya böcker.

Men i Norge har man kommit ett steg längre, Bookis drog igång ett eget projekt redan hösten 2020.

– Vi har haft stor förståelse för att en del författare är bekymrade för att försäljningen av begagnade böcker inte ger intäkter till dem i form av royalties. Det gäller särskilt nyare böcker. Vi har därför funnit en lösning som vi menar kommer att göra begagnatmarknaden mer attraktiv även för författarna, sa Arne-Morten Willumsen, medgrundare till Bookis, då.

Cirkulär ekonomi med böcker

Han och de övriga på Bookis menar att alla måste jobba på en mer cirkulär ekonomi och återbruk.

– Böckerna i bokhyllor och kartonger runtomkring i tusentals hem förtjänar fler läsare. Läsarna är med på detta, vi är med och vi är säkra på att de flesta författare är med på detta. Men då måste det också löna sig för dem och det har det inte gjort förrän nu, sa Willumsen.

Så vad är Bookis lösning? Jo, alla som köper och säljer böcker via Bookis (som är en konkurrent till Bokbörsen) kan välja att frivilligt ge en royalty till författaren av den bok de köper/säljer.

– Hur mycket var och en väljer att ge är frivilligt, men eftersom det sker tusentals transaktioner på Bookis varje månad är potentialen stor. Det kommer att ge en extra motivation till att köpa och sälja begagnat, säger han.

Alla skänkta royalties samlas på författarens konto hos Bookis där de kan registrera sig och logga in för att få en årlig utbetalning.

Royalties på begagnade böcker även i Sverige

Nu vill Bookis införa systemet i sin ehandel även på den svenska marknaden. För den som mot förmodan inte hört talas om Bookis tidigare (läs vår intervju från 2019) så gjorde bolaget nyligen en stor nyemission då ägarna Schibsted (som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Blocket, Prisjakt, Bytbil och ett tjugotal andra sajter), New York-baserade fonden Luxor Capital Group och Alexander Hars tillsammans gick in med 59,4 miljoner norska kronor. Schibsted investerade förra året 11,4 Mkr i Bookis.

Ni har alltså egentligen valt en modell som är mer av ”dricks” än royalties? Men både köpare och säljare kan välja att ge till författaren?
– Vårt mål är att det ska bli lika lönsamt för en författare att sälja en begagnad bok som en ny bok. Vi tror verkligen på detta och menar att vi kan klara det på sikt. Men det kräver lite förändrat förhållningssätt från både kunden och branschen, säger Lasse Brurok, medgrundare till Bookis, till Boktugg.

Har ni sett några trender om vem det är som ger mest köpare eller säljare, och hur stora belopp det blir i snitt bland dem som ger?
– Både köpare och säljare kan ge royalties. 48 procent av begagnatförsäljningen genererar royalties idag, 27 procent av säljarna och 30 procent av köparna ger. Det vill säga att det ges i snitt 16 kr i royalty på begagnade böcker på Bookis. Vi är en marknadsplats som drivs av kunderna. Det är viktigt att de är med och bestämmer hur marknadsplatsen ska drivas och att de får göra sin röst hörd. Många kunder valde nytt framför begagnat rätt och slätt för att de tänkte på författaren. Det gör oss glada att kunderna bryr sig om författarna. Det är också viktigt att vi lär oss så mycket vi kan och det vi har sett är att glädjen att ge är stor när det kommer till frivilliga royalties. Det hade vi inte lärt oss om det inte var frivilligt. 

Hur många författare har hittills registrerat sig och fått begagnat-royalties i Norge?
– Det är 6 738 författare som de senaste sex månaderna har mottagit royalties. Det innebär att pengarna står på ett konto på varje författarprofil som vi öppnar upp i augusti i år. Efter det kan du som författare hämta ut royalties från ditt konto när du själv vill.

När tror du att ni lanserar detta i Sverige?
– Vårt mål är att lansera royalties på begagnade böcker i Sverige under 2021.

En förutsättning för att det ska få genomslag är naturligtvis volym. Så frågan är hur det går för begagnatnätbokhandeln?

– Det är nu lite mer än ett år sedan vår första investering i Bookis och potentialen vi såg i företaget då ser minst lika bra, om inte bättre, ut nu. Teamet har ett genuint engagemang för att skapa en mer hållbar bokbransch, något som också omfamnas av användarna. Trots pandemiåret har Bookis haft en fantastisk utveckling och vi är väldigt glada över möjligheten att få fortsätta följa företaget på nära håll – i en ny och spännande växtfas, säger Christian Horn Hanssen som är investeringsansvarig hos Schibsted Growth, i ett pressmeddelande i samband med nyemissionen.

Bookis växer i Norge och Sverige

Bookis har växt snabbt i Norge det senaste året och gått från 60 000 till 165 000 i antal användare på bara ett år. I Sverige har Bookis sedan augusti 2020 växt från 1 000 användare till dagens antal som redan överstiger 40 000.

– Vi har ett koncept som kan växa och detta visar att Bookis fungerar på flera marknader. Med distributionsnätverk som möjliggör försändelser direkt hemifrån löser vi ett stort problem för säljare. Nu satsar vi vidare och letar efter duktiga människor som passar in i vårt sätt att arbeta på, säger Willumsen.

Nyemissionen ska användas till expansion, Bookis tänker nyanställa runt 20 personer.

– Vi ska anställa flera inom både marknadskommunikation och produktutveckling. I tillägg vill vi anställa flera i vår nya satsning som riktas mot författare. Vi vill ta en viktig roll framöver med att hjälpa författarna vinna tillbaka kontrollen över sitt eget hantverk och sina rättigheter, säger Brurok.

Royalties på begagnade böcker blir ett vapen i det sammanhanget. Det kan vara värt att notera att förlagen inte är med i den ekvationen, begagnatroyalty går till författarna.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.