fbpx

Omgiven av idioter såld till USA och tio länder till

Fackboken Omgiven av idioter gör succé även utanför Sverige och gick in som etta på finska topplistan. Senaste avtalet för Enberg Agency är med St Martin’s Press som ska ge ut boken i USA och Kanada.

– Vi väntar oss en rad bud under den närmaste tiden, utöver de tolv länder (inklusive Sverige) som redan köpt. I Finland har Atena nyligen gett ut Omgiven av idioter och redan efter en vecka låg boken etta på den finska topplistan, en lista där både fiktion och fakta samsas. I England har vi spännande bud och kommer att kunna gå ut med mer information efter påsk, säger Maria Enberg på Enberg Agency.

Boktugg har tidigare intervjuat författaren Thomas Erikson om den svenska succén där boken smygstartade och sedan bara växte och växte. Det ledde till att Forum köpte pocketrättigheterna av Hoi och samtidigt skrev avtal på uppföljaren Omgiven av psykopater som släpps i slutet av april på svenska.

ANNONS

Enberg Agency sålde ”Omgiven av Idioter” till utlandet redan under förra våren och då först till Finland och förlaget Atena. Sedan till Spanien och Grijalbo Ilustrado.

– Intresset för boken var stort från första början, det är en slående titel som väcker uppmärksamhet och ett omslag som sticker ut samt en lättförklarad metod. I takt med försäljningsframgångarna i Sverige och en årslång placeringen på Svensk Bokhandels topplista så ville många förläggare läsa. Svenska förlaget Hoi, som var snabba att inse bokens potential, fick trycka nya upplagor i ett. Vi hade till en början en delöversättning men nu med en hel engelsk version har vi många länders förläggare som kan läsa, säger Maria Enberg.

Omgiven av idioter nu i tolv länder

Omgiven av idioter är idag vid sidan om Sverige såld till följande länder: Kanada: St Martin’s Press, Kina: Post and Communications Press, Danmark: Hoi Danmark, Finland: Atena, Tyskland: Droemer Knaur, Polen: Wielke Literature, Ryssland: Eksmo, Spanien: Grijalbo illustrado, Taiwan: Business Weekly, Storbritannien: Budgivning pågår, USA: St Martin’s Press.

ANNONS

– Vi är givetvis lyckliga och stolta över de här framgångarna! Det är fantastiskt att få arbeta med en så här spännande författare och serie i fackboksvärden. Thomas Erikson gör nu succé med sina båda titlar; Omgiven av idioter och även den kommande Omgiven av psykopater. Hans färgschema för att beskriva beteende och personlighetsprofiler har till och med fått de intresserade utländska förläggarna att idag noggrant redogöra för ”sina färger” när vi kommunicerar. I bokvärlden kan det tilläggas att det är tydligt att vi finner många gröna män och gula kvinnor. Läs boken och lär!

Omgiven av Psykopater är hittills såld till Tyskland och snart även till Finland.

– Det är en titel som våra utländska kontakter signalerat stort intresse för. Alla tror sig nog ha jobbat med eller kanske haft en nära relation med en psykopat, det är många som med bokens hjälp kan ta reda på om det stämmer, säger Maria.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Även fackböcker av svenska experter går på export

Fackböcker är inte alltid det enklaste att sälja utomlands. En av de svåraste marknaderna anses vara USA där konkurrensen är benhård och det finns otaliga böcker av amerikaner i varje ämne.

– Ja, det kräver mycket arbete, envishet och tålamod. Men Bengt Nordin, som var en av Sveriges första och mest framgångsrika agenter lärde oss att orka den extra milen. Det finns ett ökat intresse och den nya trenden med internationellt gångbara faktaböcker talar just nu emot tidigare farhågor; som att faktaboken ska möta en stilla död på grund av möjligheten att hitta allt på nätet. Eller att de olika länderna har sina egna inhemska experter i olika ämnen. Så kan det vara men om det finns något som väcker en modern läsekrets nyfikenhet så kan det slå stort, säger Maria.

Enberg Agencys satsning på speciellt utvalda faktaböcker; ”Svenska experter”, tror hon kan växa. Det finns redan en stor skara specialister som skriver i olika ämnen, men så finns det också de som kanske ännu inte hunnit tänka på möjligheten att skriva en bok om sin unika kunskap. Förlagens faktaredaktioner letar intensivt och initierar också en hel del nya titlar. Svenska experter har en hög status utomlands och vi kommer med all säkerhet se fler faktaböcker, likt Thomas Erikssons, som kan förmedla unik kunskap och tilltala internationellt, menar hon.

– Här är Thomas Eriksons böcker klockrena, ingen har tidigare applicerat den metod han utgår ifrån (DISA-metoden) på vardagsliv, situationer i hemmet, i skolan, på jobbet och bland vänner. Angela Aholas ovärderliga bok ”Konsten att göra intryck” har vi precis börjat jobba med och sedan tidigare har vi Kajsa Ingemarssons trilogi ”Hjärtats väg” som sammanfattar modern filosofi och visar vägar till ett fullkomligare liv. En annan expert på listan är Helena Dahlgren som med sin ”100 hemskaste” delar sin kunskap i ämnet skräck på bio och i böcker, säger Maria.

Nu har du kört egen agentur i lite mer än ett år, har det gått som planerat/förväntat?

– Det har gått över förväntan, väl medveten om en ny agenturs första tuffa år innan också royalty kommer in, så har det här överträffat alla våra förväntningar. Vi har en agentur vi är enormt stolta över. Vi har gjort fler försäljningar än vi vågat drömma om och om vi skulle värdera rolighetskontot så är det fullt med råge. Våra fina samarbeten genom åren har lett till ett förtroende från de utländska förlagen som vi vårdar ömt.

Har du några nya författarskap du vill lyfta fram eller där det varit bra intresse utomlands?

– Bland de nya författarna så har vi Mariette Lindstein vars thriller trilogi inleddes med ”Sekten på Dimön” samt ”Sekten som återuppstod” och nu i juni avslutas med ”Sektens barn”, den har sålt till flertalet stora förlag i bl a Storbritannien, Australien, Kanada, Nederländerna, Tyskland, Polen med flera och här ser vi ett fortsatt stort intresse.

– Gabriella Ullberg Westins deckarserie Hudiksvallsmorden får gott mottagande liksom Emma Ångströms geniala thriller Mannen mellan väggarna. En som förstås möter ett stort intresse är Martina Haag och hennes roman Det är något som inte stämmer, den är såld till över tio länder. Sedan är det givetvis en ära och spännande att nu få inleda våren med Jöns Hellsings romantiska och rafflande Händig man sökes.

Edith Enberg Salibi, Assistant Sales Agent på Enberg Agency.
Edith Enberg Salibi, Assistant Sales Agent på Enberg Agency vid bordet på Londonmässan.

Vad var dina intryck från Londonmässan?

– Londonmässan visade att det fortsätter dyka upp nya imprints (förlag i förlagen) hos de stora kvalitetsförlagen. De här förlagen vill satsa stort på böcker för kvinnor, och de söker mysromaner, romantiska komedier, kärleksromaner och relationsdrama. En ambition hos Enberg Agency är att finna de bästa romanförfattarna från det kommersiellt lättsamma till det litterära, säger Maria Enberg.

– Så finns det ett förhållandevis nytt säljfenomen och det är just faktaböckerna. Många av förläggarna nämner att de har haft en faktabok som största framgång under året som gått. En del one-hit-wonders, populärpsykologi och hälsoböcker med kvalité, gärna böcker som bygger på ny forskning. Nya dieter har varit särskilt lyckosamma, så de författare som sitter idag och filar på en ny och verkligen hälsosam diet får gärna höra av sig till Enberg Agency, säger Maria med ett leende.

 

Översta bilden: Maria Enberg på Bokmässan i Göteborg.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.