Säsongspremiär på Påsklovet för Deckarvandringarna i Alingsås

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Deckarvandringarna med Hemliga klubben i Alingsås har blivit populära inslag för både barn och vuxna på loven. Mysterieturerna bygger på Susanne MacFies deckarserie om Moa och Måns och är ett sätt att skapa en extra dimension till läsningen.

Påsklov betyder säsongspremiär för Deckarvandringarna med Hemliga Klubben i Alingsås. Genom gränder, över gator och in på innergårdar i jakt på ledtrådar och misstänkta skurkar går vandringen. Arrangemanget bygger på Susanne MacFies deckarserie om Moa och Måns. I böckerna har de en hemlig deckarklubb och på vandringarna möter deltagarna både karaktärer och detaljer ur böckerna exempelvis Moa och Måns hemliga språk.
Varje år kommer både lokala besökare och långväga gäster från utlandet för att gå med och lösa mysterier.


ANNONS


hemliga-klubben-fallet-med-punkterade-dacken– Den senaste boken – Fallet med de punkterade däcken som släpptes i fredags är den 15:e om Moa och Måns, berättar Susanne. Deckarvandringarna var något vi tog tag i omgående när den första boken kom. Vi pratade med turistchefen i Alingsås som genast var med på noterna och med åren har det bara vuxit.

Årets första vandring hade 18 förväntansfulla deltagare som fick börja i Moa och Måns nybyggda högkvarter på Drottninggatan. Alla platserna i böckerna finns på riktigt i staden så det är lätt att känna igen sig från berättelserna.

– Anledningen till att vi har det här är att vi vill att barnens lust att läsa och skriva ska växa, säger Susanne. Vi hoppas att det ska inspirera att vi gör roliga saker kring böckerna. Det är spännande att få komma in i böckernas miljö. Det är bara fallen som är unikt skrivna för vandringarna.

Att bygga en fysisk variant av Moa och Måns högkvarter är en utveckling av arrangemanget och de har fler idéer för framtiden. Egentligen finns det inga begränsningar menar Susanne men säger att de tar ett steg i taget.

ANNONS

– Jag tror att det här blir ytterligare en dimension till läsningen, säger Susanne. Det är också roligt att få ge ungdomarna som spelar Moa och Måns möjligheten att göra det. Det är oftast elever på estetlinjen eller från någon annan teaterverksamhet.

Marknadsföring och biljettförsäljning sker i samarbete med bl a Alingsås Turistbyrå. Deckarvandringarna hålls under påsklov, sommarlov och höstlov. Som mest har man haft 35-40 deltagare per gång och det är max menar Susanne.

– Föräldrar brukar också gå med och de tycker ofta det är roligt att få gå in på innergårdar och andra platser där man annars inte kan komma in, säger hon.

Memo förlag är ett familjeföretag som drivs av Susanne själv, hennes man Roland MacFie och där även deras äldsta dotter Sarah arbetar.

– Vi har gett ut trettio böcker nu och det är väldigt roligt, säger Susanne. Som mindre bokförlag kan vi utveckla saker runt omkring oss snabbt. Som Deckarvandringarna till exempel.

Datum för årets deckarvandringar:
Påsklov: 11/4, 12/4
Sommarlov: 29/6, 30/6, 6/7, 7/7, 13/7, 14/7, 20/7, 21/7, 27/7, 28/7, 3/8, 4/8, 10/8, 11/8, 17/8, 18/8
Höstlov: 2/11, 3/11

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.