Deckarförfattaren Emelie Schepp kommer nu med del fem i sin serie om Jana Berzelius. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Emelie Schepp får egen deckarvandring i Norrköping

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hon har sålt 1,5 miljoner böcker. Nu kommer femte delen i serien om Jana Berzelius – samtidigt som Emelie Schepp får en egen deckarvandring. För henne handlar författarlivet om lika delar kreativitet och marknadsföring.

Emelie Schepps debutbok Märkta för livet refuserades. Men hon gav sig inte, istället publicerade hon boken själv och åkte ut på bokturné för att möta sina läsare. 40 000 exemplar senare blev hon landets största egenutgivare, och fick till slut ett bokkontrakt. Nu kommer del fem i serien om åklagaren Jana Berzelius, Broder Jakob.

– Jag tröttnar aldrig på att skriva om Jana. Hon är en komplex karaktär som å ena sidan är en framgångsrik åklagare som gör allt för att upprätthålla lagar och regler samtidigt som hon inte drar sig för att överträda lagarna för att skydda sin mörka bakgrund, säger Emelie Schepp.


ANNONS


Förutom att hon fått Crimetimes läsarpris ”Årets deckarförfattare” för tredje året i rad får Emelie Schepp nu sin egen deckarvandring i Norrköping.

– Det är otroligt, vilken ära. Att få visa upp mitt Norrköping för andra är enormt spännande, och att få bjuda på min fantasi blandad med stadens historia, säger hon.

ANNONS

Emelie Schepp arbetade i över tio år som projektledare inom reklam innan hon satsade på författarkarriären. Och hon berättar att hon motiveras av att få veta mer om Jana Berzelius. Hon skriver hemma i källaren i Motala. Men hon släpper inte marknadsföringen.

– Jag har lärt mig enormt mycket om bokbranschen eftersom jag har gjort alla steg själv. Jag jobbar fortfarande lika hårt med att marknadsföra böckerna. Författarskapet har blivit en livsstil som jag delar med min man, vi har jobbat tillsammans ända sedan vi träffades för sjutton år sedan.

Emelie Schepp gillar handlingsdrivna böcker med mycket dialoger. ”Broder Jakob” inleds med att en kvinna blir brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid där kvinnornas kroppar hittas i Strömmen med benen ihopsydda.

Har du funderat på att det spekulativa våldet med nakna, sargade offer så ofta drabbar kvinnor?
– Nej, jag har mer tänkt på hur jag kan symbolisera den fruktansvärda kampen för att få vara sig själv. Jana brottas med det mörka och det ljusa och frågan vem hon är egentligen kommer jag besvara när jag har skrivit sista boken i serien, säger Emelie Schepp.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta om Emelie Schepp

Född: 1979
Bor: Motala
Familj: Man, två barn och två bonusbarn
Läser helst: ”Jag läser mest spänning.”
Bakgrund: Emelie Schepp släppte boken ”Märkta för livet” på eget förlag. Hennes böcker är sålda till ett trettiotal länder och har sålt i över 1,5 miljoner exemplar. Hon har utsetts till ”Årets deckarförfattare”, Crimetimes läsarpris, tre år i rad.
Aktuell: Med deckaren ”Broder Jakob” och med en egen deckarvandring i Norrköping, i Jana Berzelius fotspår med start i vår.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL