fbpx

Emelie Schepp får egen deckarvandring i Norrköping

Deckarförfattaren Emelie Schepp kommer nu med del fem i sin serie om Jana Berzelius. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Hon har sålt 1,5 miljoner böcker. Nu kommer femte delen i serien om Jana Berzelius – samtidigt som Emelie Schepp får en egen deckarvandring. För henne handlar författarlivet om lika delar kreativitet och marknadsföring.

Emelie Schepps debutbok Märkta för livet refuserades. Men hon gav sig inte, istället publicerade hon boken själv och åkte ut på bokturné för att möta sina läsare. 40 000 exemplar senare blev hon landets största egenutgivare, och fick till slut ett bokkontrakt. Nu kommer del fem i serien om åklagaren Jana Berzelius, Broder Jakob.

– Jag tröttnar aldrig på att skriva om Jana. Hon är en komplex karaktär som å ena sidan är en framgångsrik åklagare som gör allt för att upprätthålla lagar och regler samtidigt som hon inte drar sig för att överträda lagarna för att skydda sin mörka bakgrund, säger Emelie Schepp.

Förutom att hon fått Crimetimes läsarpris ”Årets deckarförfattare” för tredje året i rad får Emelie Schepp nu sin egen deckarvandring i Norrköping.

ANNONS

– Det är otroligt, vilken ära. Att få visa upp mitt Norrköping för andra är enormt spännande, och att få bjuda på min fantasi blandad med stadens historia, säger hon.

Emelie Schepp arbetade i över tio år som projektledare inom reklam innan hon satsade på författarkarriären. Och hon berättar att hon motiveras av att få veta mer om Jana Berzelius. Hon skriver hemma i källaren i Motala. Men hon släpper inte marknadsföringen.

– Jag har lärt mig enormt mycket om bokbranschen eftersom jag har gjort alla steg själv. Jag jobbar fortfarande lika hårt med att marknadsföra böckerna. Författarskapet har blivit en livsstil som jag delar med min man, vi har jobbat tillsammans ända sedan vi träffades för sjutton år sedan.

ANNONS

Emelie Schepp gillar handlingsdrivna böcker med mycket dialoger. ”Broder Jakob” inleds med att en kvinna blir brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid där kvinnornas kroppar hittas i Strömmen med benen ihopsydda.

Har du funderat på att det spekulativa våldet med nakna, sargade offer så ofta drabbar kvinnor?
– Nej, jag har mer tänkt på hur jag kan symbolisera den fruktansvärda kampen för att få vara sig själv. Jana brottas med det mörka och det ljusa och frågan vem hon är egentligen kommer jag besvara när jag har skrivit sista boken i serien, säger Emelie Schepp.

Text: Elin Swedenmark/TT

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Fakta om Emelie Schepp

Född: 1979
Bor: Motala
Familj: Man, två barn och två bonusbarn
Läser helst: ”Jag läser mest spänning.”
Bakgrund: Emelie Schepp släppte boken ”Märkta för livet” på eget förlag. Hennes böcker är sålda till ett trettiotal länder och har sålt i över 1,5 miljoner exemplar. Hon har utsetts till ”Årets deckarförfattare”, Crimetimes läsarpris, tre år i rad.
Aktuell: Med deckaren ”Broder Jakob” och med en egen deckarvandring i Norrköping, i Jana Berzelius fotspår med start i vår.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.