Susanne MacFie, ägare och författare på Memo förlag. Foto: Boktugg

Memo Förlag skapar upplevelser kring sina böcker för att inspirera till läsning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Susanne och Roland MacFie ger ut 3–4 barnböcker om året. Nyligen släppte de en app med deckarfall som hittills finns i 30 städer och på fem olika språk.

Sedan 2004 driver Susanne och Roland MacFie Memo förlag. Det började med att Susanne blev utgiven på förlaget Eriksson & Lindgren som senare köptes upp av Rabén & Sjögren. I samband med det bestämde sig hon och hennes man sig för att börja ge ut hennes böcker själva istället.

– Vi har en bakgrund inom kommunikation och marknadsföring och hade viss erfarenhet från de första utgivningarna, men i stort sett byggde vi upp förlaget från grunden. Sedan drygt sex år tillbaka jobbar vi båda heltid med förlaget, berättar Susanne när vi träffas på Bokmässan i Göteborg.


ANNONS


Susanne har fortsatt att skriva böcker, mest deckare, äventyr och spänning för barn i mellanåldern men också bilderböcker. En del av böckerna är illustrerade av Roland. Några av Memo Förlags mest populära utgivningar är serierna Hemliga Klubben, Vilda Våghals och Legenden om De Fyra Elementen.

– Jag får ofta höra att när barnen väl hittar något som de gillar så vill de ha fler böcker. Därför jobbar vi ganska mycket med serier, säger Susanne.

Redan från början bestämde de sig för att inte jobba med andra författare, utan bara med sina egna böcker. Numera släpper Memo Förlag runt 3–4 titlar varje år, och målet är att ha hög kvalitet på utgivningen.

Vad som delvis också utmärker förlaget är mängden aktiviteter, event och kringmaterial de tar fram runt böckerna.

ANNONS

– Vi försöker skapa saker och upplevelser kring böckerna som förhoppningsvis ska inspirera barnen till att läsa och skriva. Deckarserien Hemliga Klubben utspelar sig i Alingsås, och där har vi till exempel skapat deckarvandringar för barn med skådespelare som spelar huvudkaraktärerna, berättar Susanne.

Det nyaste är en app med digitala deckarfall som släpptes i somras. Även den inspirerad av Hemliga Klubben, fast man måste inte ha läst någon av böckerna. Appen är en form av interaktivt mobilspel där barn löser deckarfall både inomhus och utomhus.

– Vi har gjort slingor i hittills 30 olika städer, förutom svenska städer bland annat London, Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Appen finns på fem språk redan och tanken är att vi ska släppa den på ännu fler ställen, säger Susanne MacFie.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.