Susanne MacFie, ägare och författare på Memo förlag. Foto: Boktugg

Memo Förlag skapar upplevelser kring sina böcker för att inspirera till läsning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Susanne och Roland MacFie ger ut 3–4 barnböcker om året. Nyligen släppte de en app med deckarfall som hittills finns i 30 städer och på fem olika språk.

Sedan 2004 driver Susanne och Roland MacFie Memo förlag. Det började med att Susanne blev utgiven på förlaget Eriksson & Lindgren som senare köptes upp av Rabén & Sjögren. I samband med det bestämde sig hon och hennes man sig för att börja ge ut hennes böcker själva istället.

– Vi har en bakgrund inom kommunikation och marknadsföring och hade viss erfarenhet från de första utgivningarna, men i stort sett byggde vi upp förlaget från grunden. Sedan drygt sex år tillbaka jobbar vi båda heltid med förlaget, berättar Susanne när vi träffas på Bokmässan i Göteborg.


ANNONS


Susanne har fortsatt att skriva böcker, mest deckare, äventyr och spänning för barn i mellanåldern men också bilderböcker. En del av böckerna är illustrerade av Roland. Några av Memo Förlags mest populära utgivningar är serierna Hemliga Klubben, Vilda Våghals och Legenden om De Fyra Elementen.

– Jag får ofta höra att när barnen väl hittar något som de gillar så vill de ha fler böcker. Därför jobbar vi ganska mycket med serier, säger Susanne.

Redan från början bestämde de sig för att inte jobba med andra författare, utan bara med sina egna böcker. Numera släpper Memo Förlag runt 3–4 titlar varje år, och målet är att ha hög kvalitet på utgivningen.

Vad som delvis också utmärker förlaget är mängden aktiviteter, event och kringmaterial de tar fram runt böckerna.

ANNONS

– Vi försöker skapa saker och upplevelser kring böckerna som förhoppningsvis ska inspirera barnen till att läsa och skriva. Deckarserien Hemliga Klubben utspelar sig i Alingsås, och där har vi till exempel skapat deckarvandringar för barn med skådespelare som spelar huvudkaraktärerna, berättar Susanne.

Det nyaste är en app med digitala deckarfall som släpptes i somras. Även den inspirerad av Hemliga Klubben, fast man måste inte ha läst någon av böckerna. Appen är en form av interaktivt mobilspel där barn löser deckarfall både inomhus och utomhus.

– Vi har gjort slingor i hittills 30 olika städer, förutom svenska städer bland annat London, Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Appen finns på fem språk redan och tanken är att vi ska släppa den på ännu fler ställen, säger Susanne MacFie.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …