ANNONS

Var femte svensk har läst en ebok senaste året – hälften tror att det blir fler framöver

Eböcker har 25 % av bokmarknaden i USA. Sverige har hittills haft en långsam utveckling men nu börjar det röra på sig. Mer än hälften av Sverige befolkning säger att de ska läsa mer e-böcker kommande år. Det visar en ny undersökning gjord av Nextory och SSI.

I morgon, den 16 september, uppmärksammas den Internationella e-bokens dag runt om i världen. I USA har det länge varit mer populärt att läsa e-bok på mobil eller surfplatta än att lyssna på ljudbok. Hos Nextory känner man av samma tendenser då e-boken tar allt fler andelar från ljudboken varje månad i antalet lästa titlar.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Vi startade Nextory för att göra litteratur, kultur och kunskap lättillgängligt och inspirerande. Tillgängligheten och läsförståelsen är viktiga grundstenar i ett demokratiskt kunskapssamhälle och därför är jag så klart glad att allt fler hittar e-boken, säger Shadi Bitar, vd och grundare av Nextory.

I Nextorys och SSI:s undersökningen säger fler än hälften av svenskarna (52 procent) att de troligtvis ska läsa mer e-böcker det kommande året. Fler än var femte svensk (21 procent) har läst en e-bok det senaste året och de flesta bor i Norrland (28 procent). Det är ett bra exempel på att e-boken ökar tillgängligheten i glesbygden.

E-boken och läsförståelse
Det finns forskningsrapporter som visar att barn och unga som läser digitalt ligger på en högre läsnivå än andra, och det finns forskningsrapporter som visar motsatsen. Enligt Nextorys undersökning tror 15 procent av svenskarna att e-boken bidrar mest till ökad läsförståelse och var fjärde e-boksläsare (25 procent) tror samma sak.

– Det ska bli intressant att följa utvecklingen av läsförståelse då e-boken ökar tillgängligheten och bidrar till att allt fler läser. Jag tror att både pappers- och e-boken gynnar läsförståelsen, men kanske på olika sätt. Ljudboken bör man se som ett komplement, säger Shadi Bitar, Nextory.

ANNONS

Topp 4: de mest populära tillfällena att läsa en e-bok:
1. I sängen innan jag somnar 44 %

2. När jag pendlar 22 %

3. När jag äter frukost/lunch/middag 12 %

4. På toaletten 10 %


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »