Stina Oscarson får Bokmässans bildningsstipendium 2018

Sina Oscarson. Foto: Leopard förlag

Förra året instiftades Bokmässans bildningsstipendium. Under mässan 2018 delades årets stipendium på 25 000 kronor ut till dramatikern, regissören och skribenten Stina Oscarson.

Stipendiaten Stina Oscarson är dramatiker och regissör och har bland annat varit chef för radioteatern vid Sveriges radio och för Orionteatern i Stockholm. Dessutom har hon skrivit böckerna Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? (Leopard) och Inte en berättelse (Atlas).

Bildningsstipendiet instiftades 2017 med utgångspunkt i litteraturens förmåga att låta oss dela en annan persons verklighet, samt i skolans, bibliotekens och kulturens roll som kunskapsförmedlare om världen. Första året gick stipendiet till Lerums gymnasium, för deras arbete med att främja dialog, fördjupa elevernas förståelse av historien och utmana förutfattade meningar.

Årets jury bestod av Katti Hoflin, kulturchef VGR, Mouna Esmailzadeh, läkare, PhD i neurovetenskap och entreprenör, Roger Säljö, doktor i pedagogisk psykologi, Johanna Hansson, ordförande i Svensk biblioteksförening samt Annica Andersson, juryordförande och ansvarig för skola och bibliotek på Bokmässan.

De tilldelade Stina Oscarson årets stipendium på 25 000 kronor med motiveringen:

”Med det skrivna ordet och samtalet som verktyg för hur djup kunskap och sann bildning, strävan efter förståelse, ständigt lärande och modet att lära om – kan förflytta berg och förändra världar, skapas sann tolerans och tro på demokratisk utveckling.
Viljan och modet att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala, ekonomiska ordningar är outsinlig. Genom att aldrig vika för de svåra frågorna fortsätter sökandet efter människans vilja att berätta, lyssna, dela med sig och mötas. Även i mötet med de stora begreppen – tolerans, demokrati och bildning – avkrävs respekt för människan och den värld människan bär på i detta arbete.
I en tid av polarisering, där samhällsklimatet snarare handlar om att hitta en grupp att hålla med, krävs det mod att ensam föra vidare kunskap, formulera den värld vi lever i och ställa de frågor som annars skulle utebli – för att ge nästa generation verktyg att förändra till det bättre. DET är respekt.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,