Ljudböcker mer engagerande än film enligt ny studie

Har du lyssnat på en riktigt spännande ljudbok? Foto: iStock

Försökspersonerna menade själva att filmscenen påverkade dem mest, men mätresultaten visade att det snarare var samma scen som ljudbok som gav störst effekt på bland annat hjärtat, enligt en ny studie på UCL.

Det är The Guardian som rapporterar om den studie som University College London nyligen genomfört, i samarbete med Audible som dock säger att studien skulle publicerats oavsett utfall.

I studien mättes de fysiska reaktionerna hos 102 personer mellan 18 och 67 år, då de fick se filmversioner och ljudboksversioner av scener ur böcker, bland annat A Game of Thrones, The Girl on The Train och Great Expectations. Man valde scener som hade stark emotionell intensitet som samtidigt innehöll minimal skillnad mellan film- och ljudboksversionerna.

Deltagarnas hjärtrytm och elektrotermiska aktivitet mättes. Efteråt fick de svara på frågor om sina känslor kring klippen.

ANNONS

Så vad blev resultatet? Ja, deltagarna själva tyckte att videoklippen var ”mer engagerande” än ljudböckerna, i genomsnitt 15 procent. Men deras fysiska respons visade tvärtom större effekt på när de lyssnade på ljudböckerna. Högre hjärtrytm och högre kroppstemperatur.

Forskarna menar att det beror på att lyssnande på en ljudbok ger en större medskapande effekt och därmed sätter fart på fantasin.

Så slutsatsen blir alltså att om du inte orkar läsa boken i textformat så ska du välja ljudboken framför filmen för bästa upplevelse. Den här studien kan också delvis förklara de framgångar som ljudböckerna just nu upplever.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.