Rabén & Sjögren satsar på flera format av nya Bröderna Lejonhjärta

Ann Sköld Foto: Rabén&Sjögren

Astrid Lindgrens älskade saga Bröderna Lejonhjärta lanseras i två versioner i en helt ny tappning med grafiska bilder av konstnären Jesper Waldersten. 

I maj släpper Rabén & Sjögren en nyutgåva av Astrid Lindgrens älskade Bröderna Lejonhjärta med illustrationer av konstnären Jesper Waldersten. Boken gavs ursprungligen ut 1973, då illustrerad av Ilon Wikland vars bilder av Jonatan och Skorpan vid det här laget är mer eller mindre legendariska. Jesper har varit mycket inspirerad av Ilons arbete men hans illustrationer kommer att möta läsarna på ett helt nytt sätt och ge boken ett annorlunda uttryck:

– Det här är bilder på ett helt annat sätt med en annan tolkning än Ilons, säger Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren. De är grafiska, löper genom texten och speglar det mörker som berättelsen om Bröderna Lejonhjärta har. Boken kommer i två versioner: Den ena boken är ett danskt band där bilderna ligger parallellt med texten och riktar sig främst till barn och unga som läser själva. Men eftersom Bröderna Lejonhjärta är en berättelse som betytt mycket för många vuxna har vi även gjort en större utgåva som är mer ålderslös och där bildsättningen är något annorlunda. Den kommer att kunna köpas separat eller i en box innehållande boken och tre printar – som en finare present.

Illustration från Bröderna Lejonhjärta av Jesper Waldersten.

Att göra en nyutgåva av en klassiker som människor i alla åldrar världen över har en relation till, är spännande men också lite ovisst. Ilon Wiklands bilder har i decennier varit bokens ansikte utåt och kommer med stor sannolikhet att fortsätta vara det. Men förlaget hoppas att Jespers allvarsammare och mer grafiska manér ska få de äldre barnen att börja intressera sig för boken på nytt.

– Det är intressant att se hur läsarnas syn förändras med tiden, säger Ann. Läsekretsen av Bröderna Lejonhjärta och andra klassiska berättelser har gått ner i åldrarna och vår förhoppning är att kunna få upp den igen. Bröderna Lejonhjärta är ganska mörk men man måste vara lite större för att kunna förstå vidden av det.

Jesper har arbetat med berättelsen om de modiga bröderna i nästan fyra år. Från början var han regissören Tomas Alfredssons bollplank i samtal om bildspråket i en nyfilmatisering av boken och tog i samband med det fram en rad miljöbilder. Bilderna visades för Astrid Lindgrens familj och rättighetsinnehavare, bland andra Annika Lindgren  som blev berörd av dem. När filmprojektet sattes på paus upptogs därför istället ett arbete med en nyutgåva av boken i samarbete med Rabén & Sjögren. Sedan originalutgåvan 1973 har förlaget gett ut ytterligare en illustrerad utgåva 2013 och en pocketversion 2015. Boken med Jesper Walderstens bilder blir den första efter Ilons med en ny satsning på den visuella delen av berättelsen.

– Vi vill nå en bred publik med den nya utgåvan: både för högläsning, för barn som läser själv och för vuxna som berättelsen har påverkat, säger Ann. Samtidigt kommer vi fortsätta ge ut den gamla tappningen med Ilon Wiklands bilder eftersom det är viktigt att den lever vidare parallellt.

I samband med releasen storsatsar Kulturhuset i Stockholm och öppnar i slutet av maj sin största utställning för i år: Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten.

– Det är jättefint när berättelse, bild och utställning sammanfaller på det här viset och kan beröra på flera sätt samtidigt, säger Ann om utställningen. Dessutom är det fint att böcker för barn får ta plats och synas.

Förutom den vanliga boken blir det alltså en hel rad olika produkter:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!






Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,