Min barndoms jul – Här är Astrid Lindgrens julkokbok!

Min barndoms jul - Astrid Lindgrens julkokbok innehåller recept som tagits fram av den prisbelönte kocken Fredrik Eriksson, kulturhistoriska texter av mathistorikern Richard Tellström och mindre kända texter av Astrid Lindgren om julen.

Den 20 oktober utkommer Min barndoms jul – Astrid Lindgrens julkokbok – en komplett bok med inspiration för hela julen, från första advents pepparkaksbak i Bullerbyn, Astrids barndomsjular på lantgården i Småland till en magnifik julgransplundring i Pippi Långstrumps manér. Boken innehåller inte bara recept som tagits fram av den prisbelönte kocken Fredrik Eriksson utan även kulturhistoriska texter av mathistorikern Richard Tellström och mindre kända texter av Astrid Lindgren om julen.

Klenäter, köttbullar och kalvsylta. Astrid Lindgrens berättelser har präglat de svenska drömmarna om julen. Och maten spelar ofta en avgörande roll i dem. Här kommer äntligen en rikt illustrerad julkokbok utifrån hennes värld att ständigt återvända till. Bakom recepten står Fredrik Eriksson, en av våra mest prisbelönta och rutinerade kockar.

– När jag var liten fascinerades jag av uppräkningen av alla rätter i ”Det stora tabberaset” och hade inte en aning om att jag själv en dag skulle duka fram mängder av sill, sylta och pastejer inom mina egna verksamheter. Därför känns det härligt att få skapa julmat utifrån en kombination av Astrid Lindgrens egna familjerecept och våra klassiska rätter här på Långbro Värdshus. Skillnaden däremellan är inte stor – det handlar om traditionell, härlig julmat, helt enkelt, säger Fredrik Eriksson.

Min barndoms jul tar avstamp i pepparkaksbak med Bullerbybarnen vid första advent och sedan följer vi karaktärer, berättelser och Astrids egna traditioner genom högtiden, med tabberas och annandagskalas, fram till att Pippi avslutar firandet med en magnifik julgransplundring. På vägen bjuds vi på oemotståndliga recept på klassiska rätter och godsaker. Fokus ligger på julen i Småland under tidigt 1900-tal, i Katthult, Bullerbyn och Junibacken och framför allt Astrids eget barndomshem Näs. Men här finns också plats för avstickare till Saltkråkan, Bråkmakargatan och Dalagatan i Stockholm, där Astrid levde större delen av sitt liv. Måltidshistorikern Richard Tellström bidrar med kulturhistoriska texter om julmat och traditioner.

– När vi började prata om att det skulle vara fint om det fanns en julkokbok som utgick från Astrids jular på gården Näs i Småland, där hon växte upp, var det många som spontant sa: ”Va, finns det inte en sån?” Det kändes helt enkelt som hög tid för en sådan här julkokbok. Som läsaren kommer att märka återkommer Astrid till samma minnen från barndomen i fler av sina jultexter. Och det är nog själva finessen: jular är underbara – och så lika! säger Annika Lindgren, publicist på Astrid Lindgren Aktiebolag och barnbarn till författaren.

Min barndoms jul är rikt illustrerad med bilder ur barnböckerna, privata foton ur Astrid Lindgrens arkiv samt nytagna mat- och miljöbilder på ett Näs i julskrud.

Om upphovspersonerna:

Astrid Lindgren  föddes den 14 november 1907 på gården Näs utanför Vimmerby i Småland och dog den 28 januari 2002 i hemmet på Dalagatan 46 i Stockholm. Hon skrev 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker som tillsammans sålt i hisnande 170 miljoner exemplar och översatts till över 100 språk. Miljoner barn och vuxna över hela världen känner sig helt hemma i Villa Villekulla, Körsbärsdalen, Snickerboa, Junibacken och på Saltkråkan. Alla dessa världar är skapelser av Astrid Lindgren – en av de mest lästa barnboksförfattarna i världen.

Fredrik Eriksson är en av Sveriges mest erfarna kockar och krögare. Han driver Långbro värdshus och Restaurang Nationalmuseum, är gastronomisk rådgivare åt Nobelstiftelsen och har varit involverad i matutvecklingen på Astrid Lindgrens Värld.

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.