Astrid Lindgrens personliga sekreterare Kerstin Kvint är död

Kerstin Kvints samarbete med Astrid Lindgren varade i cirka 50 år. Arkivbild: Anna Littorin/TT.

Den litterära agenten, författaren och Astrid Lindgrens personliga sekreterare, Kerstin Kvint, har avlidit. Det bekräftar Astrid Lindgren AB som förvaltar författarens verk.

Kerstin Kvint började jobba på förlaget Rabén och Sjögren redan som 15-åring 1952 då Astrid Lindgren var barnbokschef. Under åren kom hon att hjälpa Astrid Lindgren med en lång rad olika uppgifter.

På Rabén & Sjögren gick Kerstin Kvint från att vara produktionsassistent till att bli exportchef. 1983 blev hon sin egen och startade den litterära agenturen Kerstin Kvint Literary & Co-Production Agency. Ungefär samtidigt blev hon också personlig sekreterare till Astrid Lindgren, ett arbete som Kerstin Kvint fortsatte med ända fram till Astrid Lindgrens död 2002.

Bland annat lärde hon sig att tolka Astrid Lindgrens stenografi och skrev de brev som Astrid Lindgren dikterade muntligt.

– Vi satt och pratade i vanlig samtalston och jag skrev så att pennan glödde, berättade Kerstin Kvint i en intervju i Dagens Nyheter 2016.

Kerstin Kvint var också agent för Astrid Lindgrens utlandsförsäljning och sålde hennes böcker världen över. I boken Astrid och jag – 50 års arbetsliv 1952-2002 berättade hon anekdoter om deras liv tillsammans men också om hur hon så småningom kom att känna sig som ”en bodyguard” åt den åldrande Astrid Lindgren vars berömmelse ibland ledde till omöjliga krav, skriver Astrid Lindgren AB på sin Facebooksida.

Kerstin Kvint blev 86 år.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL