fbpx

Tre nominerade till debutantpriset Slangbellan

Yrsa Walldén, Lisa Lundmark (foto: Sara Mac Key) och Angelica Öhrn är nominerade till Slangbellan 2018.

Varje år belönas en debuterande barn- och ungdomsförfattare med Slangbellan. Här är de tre som kan vinna 2018. I år fyller priset dessutom 20 år.

Litteraturpriset Slangbellan delas ut av BULT, barn- och ungdomssektionen i Sveriges författarförbund, och premierar bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur. Slangbellan delades ut första gången 1998 och firar därmed 20-årsjubileum i år.

Av de debuterande barn- och ungdomsförfattarna från 2017 har juryn (bestående av Julia Sandström, Boel Werner och Anna Ehn från BULT) läst omkring 50 böcker. Av dessa har tre nominerats:

ANNONS

Allt jag inte sa av Yrsa Walldén (Vox by Opal). Motivering: I Allt jag inte sa skildrar Yrsa Walldén med stor närvaro och finess hur det är att som ung vuxen pröva sina vingar. Det sparsmakade men poetiska språket sätter en egen prägel på den tidlösa berättelsen om att finna såväl kärleken som sig själv.

Anton och Teitur av Angelica Öhrn (Kikkuli förlag). Motivering: Angelica Öhrns Anton och Teitur är en vacker och driven uppväxtskildring, och en hästbok som både är trogen sin genre och uppfriskande oförutsägbar. Närheten mellan pojken och hans häst i en vuxenvärld som sviker är fint framskriven.

Haj-Jenny av Lisa Lundmark (Natur & Kultur, ill: Charlotte Ramel). Motivering: Med ett enkelt språk och underfundig humor gestaltar Lisa Lundmark i Haj-Jenny den stora livsutmaningen att våga stå för den man är ­­- även om man inte tar plats och pratar högt i klassrummet som alla andra. Den lekfulla symboliken med hajen är välfunnen, mitt i prick i barnets fantasi.

ANNONS

Vinnaren, som får en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av fjolårets vinnare Maja Säfström och 30 000 kronor, tillkännages den 11 april 2018 kl 17.30 i Författarnas Hus, Stockholm.

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap.

Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll, skriver de på sin hemsida.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.