Debutantpriset Slangbellan 2023 till Nils Lundkvist

Nils Lundkvist får debutantpriset Slangbellan för boken Kuben. Foto: Pär Olofsson.

Författarförbundets sektion Bults årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2023 tilldelas Nils Lundkvist för boken Kuben (Bonnier Carlsen).

Priset består av en handtäljd slangbella gjord av Kalle Güettler, ett diplom i original av Martina Lundgren och 30 000 kronor. Det delades ut idag, 16 april 2024, på barnboksfestivalen Litteralund i Lund. Samtidigt uppmärksammades Slangbellans 25-årsjubileum. 

Årets debutantpris går alltså till Nils Lundkvist som tidigare även fått Barnradions bokpris för Kuben.

Slangbellan-juryns motivering:
”Kuben är en framtidsskildring om diktatur och frihet, men också om vänskap och starka familjeband. Nils Lundkvist låter karaktärerna få utrymme att växa fram och gripa tag om läsaren. Genom fina gestaltningar görs miljön levande och stämningsfull samtidigt som spänningen hela tiden håller läsaren i sitt grepp.”

Kuben

Kuben

  • Förlag: Bonnier Carlsen
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2023-04-11
  • ISBN: 9789179774356

Övriga nominerade
Nominerade i år var även Bror av Alex Khourie (Rabén & Sjögren) och Dödsramsan av Max Byström Beydogan (Natur & Kultur). Khourie (som är en pseudonym) kan glädjas åt en nominering till Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Om Slangbellan
Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund och på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss i Bult att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll. De nominerade utses av en jury, och hela Bults styrelse väljer vinnaren. 

Slangbellan 2023 delas ut med stöd av Solkatten, Natur & Kultur, Bonnier Carlsen, Adlibris, Norstedts, Junibacken, Hegas, Ordalaget, Svenska Barnboksinstitutet, Alfabeta, Lilla Piratförlaget, Berghs förlag, Opal, Idus samt donationer från medlemmar.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.