Nils Lundkvist vinner Barnradions Bokpris 2023

Författaren Nils Lundkvist tillsammans med årets barnjury. Fotograf: Sofia Sabel

Nils Lundkvists debutbok, den dystopiska framtidsskildringen Den yttersta vildmarkens historia. Kuben, får Barnradions Bokpris 2023. Prissumman är 30 000 kr.

– Det känns lite overkligt nästan. Att det är barnen som utser vinnaren gör Barnradions Bokpris till det finaste priset! Det är ju där som min dröm har varit att boken ska landa, just hos barn. Så himla fint att veta att berättelsen och de olika nyanserna av relationer som jag ville skildra går fram, säger Nils Lundkvist i ett pressmeddelande. 

Boken har valts ut av en barnjury bestående av sjätteklassare från Eklandaskolan i Mölndal. Juryn gillade framför allt bokens driv och hur Nils lyckas fånga och beskriva huvudpersonerna John och Marjos känslor. Vinnaren utsågs i söndagens finalprogram av Barnradions bokpris i P4. 

Juryns motivering:  
Kuben är en bok som är svår att sluta läsa, i och med att det hela tiden händer något i den. Det är en bok om frihet, diktatur, vänskap och familj. Boken innehåller mycket starka känslor som avundsjuka, oro och frustration. Känslorna beskrivs på ett sätt som gör att det är lätt att känna igen sig. Författaren målar fram miljö och händelse väldigt bra. Den här boken är verkligen värd att läsa!

– Det viktigaste för mig var relationen mellan de här pojkarna i boken. Det var det jag var nyfiken på att undersöka, i alla fall till en början. Jag hade hoppats att boken skulle röra upp frågor, dels om vilket samhälle vi vill ha, men också att den kan ge en känsla av att vänskap är möjlig även där det verkar finnas dåliga möjligheter för att vänskap ska gro. Att det finns hopp!, säger Nils Lundkvist.

Om Den yttersta vildmarkens historia. Kuben 

Det finns en pojke instängd i kuben som är placerad i Johns trädgård. Statsapparaten vill anpassa honom – men snart börjar en relation mellan pojken och Johns familj att spira. En relation som växer sig allt starkare. Och i Den yttersta vildmarken rör sig en motståndsrörelse… Det här är en tät dystopi, där vänskapen lyser som en fackla i mörkret. 

Om Barnradions bokpris 
Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Läs mer om urvalsprocessen på Sveriges Radios hemsida. Prissumman till författaren som skrivit vinnarboken är 30 000 kr. Barnradions bokpris har delats ut sedan 2010. 

Programmen sändes under läslovet, vecka 44, och finns nu att lyssna på som podd i appen Sveriges Radio Play, på UR Play och i UR Play-appen, samt på sverigesradio.se/barnradion. Lärarhandledning finns på UR Play. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.