Slangbellan 2022 går till Sara Mauritzon

Sara Mauritzon är vinnare av Slangbellan 2022 för hennes bok Silvermannen. Bild: Nille Leander

Priset Slangbellan, för bästa debutbok inom barn- och ungdomslitteratur, går 2022 till Sara Mauritzon för boken Silvermannen.

Sara Mauritzons debutbok väver ihop mytologi med de vardagliga utmaningarna i livet och är skriven med en berättarkonst på hög nivå. Därför är hennes bok Silvermannen vinnare av Slangbellan 2022.

Slangbellan delas ut av Bult, sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges författarförbund och ska lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap.

Priset, som består av en handtäljd slangbella gjord av Kalle Güettler, ett diplom i original av Elisabet Ericson och 30 000 kronor, delades ut på barnboksfestivalen Litteralund i Lund, skriver Bult i ett pressmeddelande.

Övriga nominerade i år var Regnbågsbebisen av Josefine Engström och Yani av Nora Khalil. De nominerade utses av en jury och vinnaren utses av Bults styrelse.

Juryns motivering

”Med varm hand öppnar Sara Mauritzon dörren mot det magiskt förhöjda i Silvermannen. Mytologi vävs skickligt ihop med det vardagsnära livets utmaningar för den som är ensam och vilsen. Omsorgen om karaktärerna är tydlig, och framställningen av såväl barn som asagudar är uppfriskande oklyschig. Här har vi berättarkonst på hög nivå, i en genomarbetad historia som kommer nära läsaren.”

Slangbellan 2022 delas ut med stöd av Bonnier Carlsen, Hegas, Idus förlag, Junibacken, Lilla Piratförlaget, Natur & Kultur, Opal, Ordalaget bokförlag, Rabén & Sjögren, Jujja Wieslander och Stefan de Vylder.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL