Nils Ferlin flyttar in på Litteraturbanken

Nils Ferlins diktsamlingar finns nu tillgängliga på Litteraturbanken. Foto: Wikimedia Commons

Poeten Nils Ferlins verk har blivit inscannade och uppladdade på Litteraturbanken, en webbplats som tillgängliggör klassisk litteratur.

Litteraturbanken samlar klassisk svensk skönlitteratur och andra texter på sin webbplats som används flitigt av studenter, forskare och andra intresserade. Här finns över 1 500 författare och nära 3 000 digitaliserade verk, i första hand äldre texter som givits ut till och med tidigt 1900-tal. Boktugg gjorde ett längre reportage om Litteraturbanken i december 2017 bland annat om hur digitaliseringsprocessen går till.

Det senaste tillskottet i Litteraturbankens databas är den folkkäre poeten Nils Ferlin (1898–1961) som nu ansluter sig till många andra stora namn inom den svenska litteraturskatten. Han är känd för dikter som Du har tappat ditt ord och Infall, och många av hans texter har blivit tonsatta genom åren och fått nytt liv som visor.

ANNONS

– Vi är väldigt glada över att Ferlins dikter nu ingår i Litteraturbankens samlingar. Vi hoppas på ett fortsatt stort intresse för hans författarskap, som på många sätt alltid har varit tidlöst och aktuellt, säger Nisse Sundberg, företrädare för Nils Ferlins rättighetsinnehavare i en kommentar.

Det är inte bara Nils Ferlins lyrik som publiceras hos Litteraturbanken, i samlingen ingår även flera manuskript och utkast ur hans samlingar på Göteborgs universitetsbibliotek. Jonas Ellerström har skrivit en presentation av Ferlins författarskap och flera av dikterna finns som inläsningar.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

ANNONS

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.