Ännu en bästsäljande norsk författare går till Petter Stordalens förlag

Finansmannen Petter Stordalen har startat förlag och lockar till sig flera stora författarnamn, däribland krim- och barnboksförfattaren Tom Egeland (foto: Raymond Mosken).

Petter Stordalen har investerat i tre förlag och rört om rejält i den norska förlagsvärlden. Nu knyter han till sig den bästsäljande författaren Tom Egeland.

I februari skrev vi om att den norska affärsmannen Petter Stordalen går in i bokbranschen genom att starta tre nya förlag. Den första skrällen var att deckarförfattaren Jørn Lier Horst lämnar sitt dåvarande förlag Gyldendal för att gå till  Capitana, ett av förlagen i Stordalens förlagsgrupp, där han även kommer att arbeta aktivt som förläggare.

Tom Egeland, den fjärde bästsäljande krimförfattaren i Norge under 2017, lämnar nu förlaget Aschehoug efter över 20 år för att även han gå till Capitana. Hans ungdomsböcker är utgivna i Sverige på Opal förlag och Bazar gav ut ett par hans deckare på svenska för drygt 10 år sedan (idag slutsålda).

ANNONS

Heidi Marie Kriznik, ordförande i det norska författarföreningen, uttrycker till VG en viss oro över att Stordalens nya förlag kommer att norpa allt fler bästsäljande författare.

– Alla förlag behöver bästsäljare. Men vad vi inte behöver är mer bästsäljarfokus, säger hon till VG, och tillägger att hela branschen måste ta ansvar för att visa den litterära mångfalden.

Heidi Marie Kriznik tror dock att det kan vara positivt att de gamla, traditionsrika förlagen tvingas att tänka nytt och se över vad de kan göra för att behålla sina författare.

ANNONS

Och kanske är detta bara början. Anne Fløtaker, redaktionschef på Capitana, kommer från Cappelen Damm och det är möjligt att hon kommer att ta med sig författare till sitt nya förlag. Men enligt Jonas Forsang, förläggare på Pilar och Capitana, har de flera debutanter på höstlistorna så om man får tro honom verkar de inte enbart satsa på att ”stjäla” stora namn från andra förlag. Han säger till VG att strategin är att satsa på färre författare som istället ska få bättre stöd både redaktionellt och i marknadsföring.

Petter Stordalens tre förlag heter Pilar, Capitana och Gloria och ingår alla i samma förlagsgrupp där Pilar är moderbolaget. Stordalen äger 33,3 procent av Pilar, övriga ägare är Magnus Rønningen och Jonas Forsang som bägge äger 33 procent.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.