Bokhandel räddad genom crowdfunding

En liten bokhandel. Foto: iStock.

När Borderlands Books i San Francisco hotades av nedläggning gick kunderna in för att sponsra bokhandelns fortsatta överlevnad.

Den fristående bokhandeln Borderlands Books har en profil som liknar SF-bokhandelns och säljer böcker inom genrerna science fiction, mystik och skräck. I början av 2015 meddelade ägaren Alan Beatts att han skulle tvingas stänga butiken, som ligger centralt i San Francisco i området Valencia.

Detta orsakade en massiv reaktion hos kunderna, skriver Mission Local, och tillsammans startade de ett initiativ för att rädda bokhandeln och communityt däromkring. Hundratals kunder valde att stödja sin favoritbokhandel med ekonomiska medel i ett sponsorprogram för att täcka butikens underskott.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Alan Beatts, stärkt av det massiva stöd han fick av sina kunder, har nu bestämt sig för att satsa ännu högre. Han vill köpa en byggnad för att trygga bokhandelns framtid, och för att finansiera det behöver han låna nästan 2 miljoner dollar från sina kunder – på 21 dagar.

– Om inte något väldigt förvånande och kanske nästan bibliskt händer i San Francisco, så kommer vi inte kunna betala hyran, ska Alan Beatts ha sagt till sina stödjare.

ANNONS

Banken var inte beredd att låna honom de pengar som behövs för att köpa den byggnad han hade sett ut, och därför har han nu vänt sig till sina trogna kunder. Flera av dem har redan erbjudit lån på hundratusentals dollar.

– Jag gör allt det här eftersom jag vill driva min bokhandel, säger Beatts. När man säljer böcker, precis som när man skriver dem, är vinsten att kunna fortsätta göra det och inte behöva byta sysselsättning.

Köpa en egen byggnad med hjälp av finansiering via crowdfunding – kan det vara en lösning även för svenska bokhandlar som riskerar att gå under på grund av skyhöga hyror

Förutom att skriva för Boktugg frilansar Anna von Friesen som förlagsredaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.